18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: сецесион, дъжд и добро настроение

Непознатата Виена: сецесион, дъжд и добро настроение

-- Реклама --

Дъждовен и мрачен бе неделният ден и от самото си начало не предполагаше излизане навън. И все пак, за мнозина любопитството, желанието да се научи нещо ново, да се срещнат със стари приятели явно е бе по-силно от лошото време, и двете предвидени разходки „Непознатата Виена”, посветени на Виенския сецесион, се проведоха.  И в 11.00 ч., и в 14.30 ч. пред входа на Техническия университет се събраха почитатели на Виена и верни фенове на тематичните разходки с екскурзоводката Диана Пиперова.

Така заедно се върнахме назад във времето, за да научим любопитни подробности за създаването на групата „Виенски сецесион” с първи президент Густав Климт, за павилионите на Ото Вагнер на Карлсплац, за сградата на Музея на сецесиона с архитект Йозеф Мария Олбрих. Дъждът и чадърите бяха повод за шеги и закачки и така настроението на групите през цялото време бе повече от добро.

Поговорихме си за „Фриза на Бетовен”, намиращ се в Музея на сецесиона, за отличителните елементи на Jugendstil, особено отчетливи в къщите на Ото Вагнер (Къщата с викачките и Къщата „майолика“), за архитекти и художници, за вкусовете на времето и новаторските идеи на привържениците на новия стил в изкуството.

Най-сърдечно благодарим на всички наши приятели, които смело „поплуваха” с нас по улиците. Бяхме отново заедно, отново научихме куп интересни неща за любимата Виена и се заредихме с позитивни емоции за новата седмица. Благодарим и на екскурзоводката Диана Пиперова, която толкова увлекателно ни преведе през историята, че често забравяхме за неспиращия дъжд.

На всички, които не успяха да дойдат, но имаха желание, обещаваме, че ще повторим маршрута. Преди това обаче, през юли и август ще ви изненадаме с някои по-нестандартни предложения. Следете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации