10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите в Австрия почетоха Деня на Ботев

Българите в Австрия почетоха Деня на Ботев

-- Реклама --
Доц.д-р Румяна Конева и д-р Бойчо Дамянов поднасят цветя пред бюста на Христо Ботев

Независимо от трудната ситуация и ограниченията, породени от кризата с коронавируса, и тази година българите, живеещи в Австрия, не пропуснаха да почетат Деня на Ботев пред паметника на героя във ВИП парка на ЮНЕСКО в град Голс. По традиция събитието се организира по инициатива на Българската културно-просветна организация “Кирил и Методий“ и се провежда с подкрепата на БКИ“Дом Витгенщайн“ и българското посолство във Виена.

Кметът на Голс Ханс Шрамел поднесе цветя на паметника на Христо Ботев

Специален гост на тържеството бе кметът на град Голс Ханс Шрамел, който поздрави българите с празника и поднесе цветя на паметника на големия поет и революционер. Цветя положиха и председателят на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ Бойчо Дамянов и  доц.д-р Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн”. По поръчение на посланик Иван Сираков бе поднесен венец от името на посолството на България в Австрия.

Членове на литературния кръжок към БКПО „Кирил и Методий” четоха стихове, посветени на героя. Рамона Шербан прочете свое стихотворение, псоветено на Ботев, а Тони Казакова рецитира „На прощаване“.

Вело групата към БКПО „Кирил и Методий” в състав Росена, Мaриам и Ирина, водена от координаторката на спортния сектор на организацията Гергана Шопова, пристигна до паметника на Христо Ботев в Голс на колела.

Бюстът на Христо Ботев е поставен във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс през 1999 г. по повод 120-годишнината от установяването на българо-австрийските дипломатически отношения, по инициатива на проф.Тиц. Като председател на Българаската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ проф. Мими Дичева полага основата на честването на Деня на Ботев в Голс.


Проф.Ник Тиц и паметникът на Христо Ботев в Австрия


СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации