13.5 C
Виена
четвъртък, 29 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКултурният живот в Австрия се възобновява постепенно от 29 май

  Културният живот в Австрия се възобновява постепенно от 29 май

  -- Реклама --

  В деня, в който в Австрия отварят ресторанти и кафенета, правителството най-после обяви и конкретен план за възобновяване на културния живот в страната. Това отново ще става поетапно като броят на участниците постепенно ще се увеличава. От 29 май ще бъде възможно организирането на събития с до 100 посетителя, от 1 юли посетителите ще може да бъдат вече 250, а от 1 август и 500, а при определени обстоятелства и до  1000. Кината също отварят врати от 1 юли. Планът се отнася както за събития на открито, така и за такива, които се провеждат в зала.

  Тези новини трябваше да бъде съобщена от държавния секретар с ресор култура в Министерството за изкуство, култура, спорт и публични дейности Улрике Луначек, но вместо нея на пресконференцията се явиха здравният министър Рудолф Аншобер и вицеканцлерът Вернер Коглер, който е и министър на културата. След вълна от критики срещу липсата на достатъчно мерки за подпомагане на хората на изкуството и ясен план за размразяване на културния живот, Луначек официално подаде оставка. Нейният наследник ще бъде обявен в началото на следващата седмица.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Изкуството и културата са сред най-силно пострадалите от коронакризата сфери. Големи културни събития и фестивали бяха отменени, кина и театри затвориха. Сега вече се очаква постепенно културният живот отново да се възобнови.

  кино Артис

  Поетапно възобновяване на културните събития

  Редица музеи и галерии ще започнат да приемат посетители още от тази седмица. От 15 май отварят Долно Белведере, дворецът Шьонбрун, музеят на Сиси и апартаментите на кайзера в Хофбург, от 17 май – Mumok, от 20 май – Природо-научният музей, от 27 май – Leopold-Museum, Албертина, а от 30 май Музеят за история на изкуството.

  На днешната пресконференция Вернер Коглер каза, че данните за разпространението на коронавируса в страната показват, че „ние можем да си позволим повече неща, отколкото доскоро се надявахме, че е възможно”. Всички събития обаче ще трябва да се организират и провеждат при спазване на определени изисквания, а именно осигуряването на поне метър разстояние между присъстващите и прилагане на всички хигиенни мерки. Засега не се предвижда допускането на публични събития с правостояща публика, тъй като в тази ситуация ще бъде трудно да се спазва дистанция между хората. Друг деликатен момент е влизането в залите, тъй като на входовете обикновено се струпват повече хора.

  След  разговори с представители на бранша министерството ще разработи основната рамка с правила за провеждане на събитията, която ще бъде представена допълнително.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации