12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак в Австрия се празнува Денят на майката

Как в Австрия се празнува Денят на майката

-- Реклама --

Денят на майката става част от празничния календар на Австрия през 1924 г. благодарение на Мариане Хайниш – майка на първия президент на австрийската република Михаел Хайниш.

Ако живеете от по-дълго време в страната на Моцарт и особено, ако децата ви са преминали през детската градина и училището, сигурно знаете, че втората неделя на месец май в Австрия, а и в други държави, е отредена за Деня на майката (Muttertag). Обикновено седмици преди него в магазините изобилстват специални оферти за подаръци, появяват се всякакви сладки изкушения под формата на сърца, а цветарските магазини подготвят голямо количество красиви букети. Макар че проблемите около коронакризата подтиснаха търговската еуфория, празникът с радост се отбелязва в семеен кръг.

Всъщност, този Ден на майката е различен от Осми март, който се отбелязва и в Австрия като международен ден на жената. Ако през март се набляга на равенството на жените и техните права в съвременното общество, през май фокусът е върху майката като най-важният човек в живота на всеки от нас. И за да има пълно родителско равноправие, втората неделя на юни е отредена за Деня на бащата. Денят на майката няма религиозен произход и се отбелязва в много страни по света.

Американско начало

Идеята за специален ден в календара, посветен на майката, се среща още в Древна Гърция и Рим. В обичаите на много народи също присъстват практики, издигащи в култ жената, дарила живот. Като идея Денят на майката тръгва от САЩ през 1870 г., когато известната активистка за права на жените Джулия Уорд Хоу издига прокламация като реакция срещу Американската гражданска война и Френско-пруската война. Тя е твърдо убедена, че нежният пол има място на политическата сцена и настоява за равноправие с мъжете. Нейната идея за специален ден, посветен на майката, остава тогава без отзвук. Затова пък няколко години по-късно Анна Мари Джарвис успява да наложи празника.

Джарвис започва да работи по идеята за този специален ден след смъртта на нейната собствена майка, която умира на 9 май 1905. Мари Ривейс Джарвис била посветила живота си на мисията за подобряване на ужасните хигиенни условия, в които живеели много семейства и които били в основата на високата детска смъртност. В скръбта си младата Джарвис оставила пред църквата 500 бели и червени карамфили – любимите цветя на майка й – те били знак на почит към всички майки. И до днес се счита, че на живите се подаряват червени карамфили, а белите се оставят на паметната плоча на починалите майки. Със създаването на специален ден, посветен изцяло на майката, Анна Мари Джарвис искала от една страна, да не се забравят постиженията на нейната собствена майка, а от друга – да привлече вниманието на широката общественост към необходимостта от равноправие между половете. тя е искала на този ден да се почитат всички майки, защото „майката е онази личност, която е направила най-много за теб”.

На 8 май 1914 г. Конгерсът на САЩ официално приема, че всяка втора неделя от месец май ще бъде честван като Ден на майката. Джарвис много държи наименованието на празника да бъде в единствено число, тоест Ден на майката, а не на майките, защото е искала да подчертае дълбоко личния характер на този ден. През 1912 г. тя запазва като търговска марка фразата „Second Sunday in May, Mother’s Day, Anna Jarvis, Founder“ и създава специална асоциация.

С годините празникът ставал все по-популярен и индустрията взимала все по-голям дял в празнуването му, а Джарвис се ядосвала на майките по света, които според нея отдалечавали Деня на майката от първоначалната идея. Тя дори се опитала да заличи чрез съда празника, но загубила делото.

Денят на майката в Европа

Инициативата бързо преминала Океана и се разпространила в Европа – Швейцария (1917), Норвегия (1918), Швеция (1919), Германия (1922), Австрия (1924). И до днес този ден е изключително популярен и почитан в много държави по света.

Muttertag в Австрия

Денят на майката става част от празничния календар на Австрия през 1924 г. благодарение на Мариане Хайниш – майка на първия президент на австрийската република Михаел Хайниш. Тя била изключително прогресивна личност и още през 1870 г. се борела за отварянето на гимназиите и за момичета и достъп на жените до университетите.

По време на Третия райх честванията на Деня на майката са били окуражавани и подкрепяни от правителството. През 1933 празникът е преименуван на Ден за почит на немската майка. Образът на жената-майка е използван от нацистката пропаганда за насаждане на идеята, че жената трябва да бъде пазител на семейните ценности и нейната основна задача е да ражда „арийски деца”.

Възстановяването на значението на празника след края на Втората световна война се случва благодарение на американските войници, намиращи се на територията на Австрия.

Днес Денят на майката е обичан и уважаван празник. Той е приятно разнообразие за жените и повод за добри печалби за бизнеса. През миалата година търговците са регистрирали оборот от 186 млн. евро.

Повечето семейства отбелязват Деня на майката в тесен кръг –  отиват на ресторант (за съжаление тази година това е невъзможно), на майката се подаряват цветя, приготвя се специална закуска или обяд. Особено старателни са децата в детските градини и училище, които учат стихчета и песни, изработват специални подаръци за майките. През миналата година най-разпространеният подарък е бил собственоръчно направен сладкиш или друго кулинарно изкушение.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации