7.5 C
Виена
вторник, 12 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияБившият лидер на Партията на свободата Хайнц Кристиан Щрахе ще се кандидатира...

Бившият лидер на Партията на свободата Хайнц Кристиан Щрахе ще се кандидатира за кмет на Виена

-- Реклама --

В средата на май Щрахе ще представи новия си политически проект

Хайнц Кристиан Щрахе, който през май миналата година след скандал се оттегли от поста вицеканцлер, обяви днес, че ще се кандидатира за кмет на Виена. Изборите се очаква да се проведат на 11 октомври. В средата на май той ще представи програмата си, а целта му е да постигне двуцифрен резултат.


Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер


Щрахе отдавна има амбиции за кметския пост в Ратхауз като името му бе спрягано още през 2018 г, но след създаването на коалционното правителство с Народната партия на Себастиан Курц през 2017 г. тази идея бе забравена. Слуховете за завръщането му на политическата сцена и евентуално кандидатиране за мястото на сегашния кмет Михаел Лудвиг (Социалистическа партия) се появиха още през февруари, когато Щрахе се присъедини към „Алиансът за Австрия” (DAÖ).

Тази сутрин той даде специална пресконференция, на която официално обяви намеренията си.

В познатия си стил той не пропусна да критикува политиката на сегашното правителство. „Тази година 1 май няма да бъде ден за радост, а ден на безработицата. Разбирам правителството и затварянето на икономиката беше необходимо, но сега покривът ни гори”, обрисува положението Щрахе. „Скоро всеки в Австрия ще познава някой, който е загубил работата си”, подчерта бившият лидер на Партията на свободата, правейки паралел с думите на канцлера Курц от началото на март, когато той каза, че „скоро всеки от нас ще познава някой, починал от коронавируса”. Според Щрахе поведението на правителството в последните седмици е преди всичко ПР и маркетинг и трябва да бъде преценявано много критично. Тъй като в момента на политическата сцена няма реална опозиция, той е убеден, че хората се нуждаят от ново политическо гражданско движение.

„Алиансът за Австрия” бе създаден през декември 2019 г. от бившия член на Партията на свободата Карл Барон. Вероятно още от самото начало концепцията на движението е била да даде политическа платформа на Щрахе за завръщане на политическата сцена. Бившият вицеканцлер обеща да представи на 15 май своето гражданско движение. Вероятно то ще бъде с ново име.


Австрия: Хиляди демонстрират пред канцлерството с искане за оставка на правителството

В началото на 2020 Австрия ще има правителство, съставено от Народната партия и Зелените


Припомняме, че през май миналата година след излизането на скандален видеозапис, на който се вижда как Щрахе, тогава вицеканцлер, преговаря с мнима племеница на руски олигарх в частна вила на остров Ибица, той се раздели с мястото си в правителството. Кризата предизвика и нови избори, на които Партията на свободата не успя да постигне добър резултат. Това доведе до взаимни нападки с бившите му съпартийци и той бе изключен от партията, а в последствие се оттегли от политическия живот. Още тогава мнозина наблюдатели прогнозираха, че Хайнц Кристиан Щрахе ще се завърне с нов политически проект. Моментът изглежда е подходящ, защото той ще може да използва настроенията на хората в задаващата се тежка икономическа криза, породена от замразяването на икономиката заради коронавируса.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации