2.1 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоронакриза: Малкият и среден бизнес в Австрия е притеснен за бъдещето си

Коронакриза: Малкият и среден бизнес в Австрия е притеснен за бъдещето си

-- Реклама --

Близо една четвърт от фирмите в Австрия имат средства да оцелеят още четири седмици. Преминаването на съкратено работно време е свързано с доста проблеми. Много фирми едва сега са откриват предимствата на дигитализацията. До тези изводи стига изследване на KSV1870, проведено във връзка с икономическите последици от коронакризата.

снимка Николай Янев

68% от австрийския бизнес е сериозно засегнат от Covid-19 показват резултатите от проучването сред 1 100 предприятия. 27% от фирмите се оплакват от значителна промяна във финансовото си състояние и по-малко от 3% казват, че изобщо не са засегнати от кризата. Последната седмица от ограничителните мерки е повлияла особено драматично на фирмите. Почти 61% от анкетираните са заявили, че са потърсили финансова помощ от правителството.

Една четвърт от участниците в проучването разполагат с ликвидни средства за още четири седмици и са застрашени от фалит. Голяма част от фирмите обаче имат „относително висок собствен капитал”, казва шефът на KSV1870 Рикардо Хосе Вибирал пред в.”Ди Пресе”. На международния фон малките и средни предприятия в алпийската република стоят добре и това дава надежда, че австрийската икономика бързо ще стъпи на крака.


Кризата с коронавируса струва на австрийската икономика 11 милиарда евро

Правителството прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за спасяване на бизнеса


Ето и кои са актуалните проблеми, с които се сблъскват повечето предприемачи сега.

Помощи от правителството

9,4% от предприемачите са получили вече пари, отпуснати от правителството по линия на различни спасителни пакети. Оказва се, че да потърсиш средства и да получиш такива са две различни неща. 23,6% от запитаните предприемачи вече са успели да преборят бюрократичните трудности по подаване на заявка за преминаване към съкратено работно време, средства от Härtefallfond и други помощи, отпуснати от правителството, но все още чакат да получат парите. Интересно е, че близо 28,4% от анкетираните все още не са потърсили помощ, но планират да го направят, а 34% не възнамеряват изобщо да се възползват от тези възможности. Тук влизат и тези 2,7%, които „изобщо не са засегнати от кризата”. „Пакетът със спасителни мерки на правителството е добра база за краткоскрочно подпомагане в сегашната ситуация. Но е погрешно да се мисли, че едно предприятие може да разчита само на тази средства”, казва Вибрал.

Съкратено работно време

Най-голямата криза на бизнеса е свързана с персонала. Много предприемачи се опасяват, че след като приключи периодът на работа на съкратено работно време, ще се наложи да съкратят част от работниците и служителите.


Защита на трудовите права по време на криза: къде да намерим информация на български език


Моделът за съкратено работно време се оказва проблем за близо 40% от участниците в проучването. „Много от фирмите се опасяват, че скоро няма да могат да достигнат оборотите от преди кризата и рано или късно ще трябва да се разделят с част от персонала. Всеки пети предприемач се притеснява за здравето на своите служители.

Много ръководители на фирми имат трудности с правилното изчисляване на заплатитена служители, преминали на съкратено работно време, тъй като все още доста детайли, свързани с трудовото право и със счетоводството не са окончателно изяснени.

Инвестиции и ликвиден капитал

Ако в началото на годината всяка втора фирма е имала намерение да инвестира в различни направления на бизнеса си, то днес едва 13% биха запазили планирания обем инвестиции, 22% частично ще редуцират плановете си, 21% ще се откажат изцяло, а 29% тепърва ще преценяват как ще продължат развитието си.

Повечето бизнесмени се притесняват много повече за изпадането в несъстоятелност на техен търговски партньор, отколкото на тяхната фирма. 32,3% от анкетираните са силно притеснени, че някои дължими суми вече са несъбираеми. 60% са на мнение, че част от очакваните плащания ще бъдат изплатени със закъснение, а 40% се надяват, че задълженията на техните клинети ще бъдат поне частично платени.

Една четвърт от предприятията са застрашени от фалит, но и толкова са тези, които продължават да се справят добре. 8% изнемогват вече и имат средства да оцелеят още „няколко дни”. 24% са в състояние да издържат още четири седмици. Толкова са и фирмите, които разполагат с ликвиден капитал да продължат дейността си повече от половин година . Близо 50% от предприятията имат резерви да удържат на ситуацията от три до шест месеца.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Несигурност

Най-голямата ви грижа на бизнеса е, че никой не знае как ще се развиват нещата в следващите месеци, дори години. 47% отговаря, че най-много се притесняват от несигурността.

На въпроса

Какво ще бъде особено важно за икономиката през следващите 10 години?”

28% отговарят – дигитализацията. Теми като липса на квалифициран пероснал и високи данъци, които само преди месец бяха особено актуални, днес вече са на заден план. 26% от участниците в проучването шефове на фирми се страхуват, че може да се стигне до изместване на малките и средни предприятия.


Безработните в Австрия станаха над половин милион. Правителството удвои средставата за подпомагане на малкия бизнес


Към притесненията на малките и средни предприятия се добавя и рекордната безработица в Австрия, която засегна най-вече младите хора под 25 години, които тепърва стъпват на трудовия пазар. За съживяването на икономиката и облекчаването на трудовия пазар особено важно ще бъде втората фаза от борбата с коронвируса да премине добре и да не се стигне до втора вълна на разпространение. Според експерти това няма да е единственият фактор, който ще оказва влияние на бизнеса през следващите месеци. Развитието на някои сектори от икономиката ще зависи от проблемите с климата, дигитализацията, промените в обществените нагласи и демографското развитие.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации