18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияФорарлберг: Да превърнем ракията в дезинфектант!

  Форарлберг: Да превърнем ракията в дезинфектант!

  -- Реклама --

  Жителите на градчето Лустенау, провинция Форарлберг, са подели инциативата да съберат излишните бутилки алкохол и да го превърнат в дезифекциращ материал

  снимка Даниел Зара, Туитър

  Трудните времена отприщват креативни идеи. Кризата с коронавируса превърна дезинфектиращите материали в дефицитна стока. Забавянето на доставките провокира хората в някои места сами да предприемат действия за разрешаване на проблема.

  В провинция Форлаберг и по-специално в градчето Лустенау започне дарителска акция за алкохол. Тя е по инициатива на собственика на дестилерия Freihof Йохан Дрекслер. Призивът е всеки, който има повече бутилки с напитки с алкохолно съдържание над 30%, да ги дари в името на здравето на хората в региона. От събрания алкохол ще бъде произведен високоградусов спирт и от него ще бъде направен дезинфектант по рецептата на Световната здравна организация.

  Идеята тръгва от Лихтенщайн, където здравният министър Мауро Педрацини официално призова населението да разчисти мазета, складове и тавани от стари бутилки, които най-вероятно никога няма да бъдат сложени на масата.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  „Още от понеделник сутринта пред  дестилерията в Лустенау в четири големи дървени касетки се трупат бутилки и туби с алкохол”, съобщава ORF Vorarlberg. Акцията започна официално в понеделник, 23 март и ще продължи до 25 март като между 9.00 и 12.00 ч. всеки желаещ може да остави своите бутилки с водка, джин, уиски, шнапс  и др. пред входа на Freihof. Хората от рисковите групи могат да не излизат, а да се възползват от услугите на играчите от спортния клуб на Лустенау, които ще вземат бутилките директно от дома им.

  „Нямаме представа какво количество алкохол ще съберем. Това ще разберем в петък, когато изпразним всички съдове”, казва собственикът на дестилерията Йохан Дрекслер пред австрийската телевизия.

  Произведеният дезинфектант ще бъде използван в района на Люстенау – за лекари, лечебни центрове, супермаркети. Цената на един литър ще бъде вероятно между 10 и 15 евро като половината ще бъдат поети от инициаторите на проекта.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации