6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВодните лилии на Моне и търсенето на хармония

Водните лилии на Моне и търсенето на хармония

-- Реклама --

Водните лилии на Моне отново пред посетителите на Албертина

Текст Николина Спасовска, изкуствовед

В рамките на постоянната изложба Mone do Picaso от скъпоценната сбирка Батлинер в музея Албертина, посетителите имат възможността отново да видят известното платно „Водните лилии” от френския импресионист Клод Моне. Колекцията, която носи името на един от най-големите меценати и колекционери на произведения на изкуството на нашето време – Херберт Батлинер, е съставена от едни най-значимите платна на европейското модерно изкуство. Лихтенщайнският адвокат и ценител на живописта успява да събере повече от петстотин картини в период от петдесет години, които през 2007 г. подарява на музея Албертина, правейки ги достъпни за широката публика.

Водните линии на Моне

Платното „Водните лилии” е впечатляващо не само с красотата си, но и със своите размери. Не случайно мотивите от същото са избрани да бъдат представени и на плаката на самата изложба. Моне рисува платното в своята къща в Живерни, Франция, в периода между 1917-1919 година, когато вече е в дълбока старост, но все още жизнен и креативен.

снимка Николина Спасовска

Заставайки пред този шедьовър, посетителят не може да остане равнодушен. Отблясъкът на небето във водата, зеленината и прекрасните и вдъхновяващи цветове приковават погледа. В картината доминират зелените тонове, а водата и цветовете са облени в слънчева светлина. „Водните лилии“ не представлява директна транскрипция на пейзажа, а по-скоро форма на рисуване, която съдържа елементи на абстракция. Моне успява да постигне този ефект като рисува водата и водните лилии много отблизо, изграждайки модерна пиктурална структура. Художникът не изобразява пейзажа по класически начин с линия на хоризонта, а се фокусира само върху повърхността на водата. Рисувайки своята градина и водните лилии в последните години от живота си, Моне всъщност надминава импресионистичните принципи на рисуване, постига степен на абстракция в своите картини и твори в стила на абстрактния експресионизъм. По този начин вдъхновява много млади художници от началото на двадесети век.


Албертина – историята на известния музей


За Моне водните лилии винаги са били неизчерпаем източник на вдъхновение и ги е рисувал в различни части от деня при различна светлина, внасяйки във всяка от творбите си лично усещане от заобикалящата го среда и природа. Той рисува повече от двеста и петдесет платна с този мотив, които днес красят най-известните галерии и музеи по света. Между тях някои представляват монументални композиции и стенописи.

Шедьовърът „Водните лилии“ от колекцията Батлинер в Албертина във Виена е огледало на огромната креативна енергия и неуморимият дух на големия френски художник. Завладяващото платно има и своето послание към съвременния човек, потънал в градския, комерсиален и отчужден живот – да обърне своя поглед към природата и отново да заживее в хармония с нея.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации