19.2 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияЕкология: Католическата и протестантска църква в Австрия призовават за автомобилни пости

  Екология: Католическата и протестантска църква в Австрия призовават за автомобилни пости

  -- Реклама --

  За 40 дни всеки може да се откаже от използването на автомобила си и да допринесе за опазването на климата

  Откриване на инициативата „Автомобилни пости“
  снимка Kathbild.at

  Постите са време на въздържание и то не само от месни храни, но и от „лоши мисли и дела”. Според католическата и протестантска църква в Австрия човек може да пости като се откаже и от ползването на автомобил. Така от една страна ще направи нещо добро за тялото си, а от друга страна, ще допринесе за добруването на съгражданите си, намалявайки вредните въглеродни емисии във въздуха.

  Инициативата Autofasten (автомобилни пости) се организира за втора поредна година в Австрия и обхваща периода от 40-те дни между 26 февруари и 11 април. Тя има за цел да привлече вниманието на хората към проблемите на опазването на климата и чистота на въздуха.

  Участниците в проекта ще могат да се възползват от намаления, предоставени от различни фирми, подкрепящи инициативата, както и да участват в специална томбола с големи награди.

  Всеки, който иска да се отдаде на автомобилни пости и е готов да се откаже от ползването на автомобил през следващите 40 дни, може да се регистрира в сайта www.autofasten.at. Възоснова на подадените данни за движение по пътищата (километри, скорост и т.н) или полети, специален калкулатор изчислява количеството въглероден двуокис, отделяно във въздуха. Така всеки може да види какво количество вредни газове ще спести и с колко ще допринесе за чистия въздух в района.


  Иновативен проект във Виена съчетава опазването на въздуха и насърчаването на културата

  Със зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени


  За да направят „постите” по-леки, организаторите са предоставили полезна информация и контакти в случай, че се налага да се потърсят алтернативни възможности за транспорт. В град като Виена, където общественият транспорт функционира чудесно и покрива почти всички райони на града, отказът от автомобил не е особено труден. Но има региони, където колата не е лукс, а необходимост. За такива случаи желаещите могат да се опитат да организират споделно пътуване със съседи и приятели било директно до работата или до най-близката автобусна или ж.п. спирка. „Сега е моментът да извадите старото колело от мазето, да го смажете и отново да го подкарате”, съветва проф.Кнофлахер в своето обръщение към желаещите да се присъединят към проекта. „Най-голямата награда ще бъде подобрената физическа форма и съзнанието, че сте допринесли с нещо за околната среда”.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Сред най-важните партньори на католическата и протестантска църква в този проект са Австрийският клуб на автомобилистта (VCÖ) и Министерството на климата, околната среда, енергията, мобилността, иновациите и технолигиите. Клубът на автомобилистите предоставя на участниците безплатни застраховки (правна, застраховка в случай на злополука при ходене, използване на скутери, велосипед или обществен транспорт). От ресорното министерство пък са се ангажирали да работят с децата в училище и да ги мотивират да бъдат по-активни при използването на алтернативен транспорт и по-отговорни към природата. За целта ще бъдат организирани семинари, практически уъркшопове, игри и състезания.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации