14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийското правителство с мерки срещу разпространението на коронавируса

Австрийското правителство с мерки срещу разпространението на коронавируса

-- Реклама --
снимка © APA/HELMUT FOHRINGER

“Коронавирусът е вече в Европа”. Така започна своето изказване австрийският министър на здравеопазването Рудолф Аншобер (Зелени) на специална пресконференция в понеделник, 24 февруари, на която присъстваха още канцлерът Себастиан Курц и външният министър Карл Нехамер. Повод за пресконференцията бе наложената в редица градове в Северна Италия карантина и първите смъртни случаи там, а целта – обявяването на мерките, които австрийското правителство предприема за ограничаване на заразата.

За да се попречи на по-нататъшното разпространение на вируса в Европа във вторник, 25 февруари в Рим ще се срещнат здравните министри на Австрия, Италия, Франция, Словения и Швейцария.

Алпийската република се подготвя да посрещне евентуалната заплаха и първите мерки в тази посока бяха очертани от канцлера Курц.

Първите пет мерки

„Няма повод за паника, но трябва да имаме реалистичен поглед върху ситуацията”, обяви Курц и представи първите мерки, предприети от правителството.

  • От 24 февруари канцлерът и гражданите ще получават ежедневна информация за разпространенито на коронавируса.
  • На 25 февруари ще се проведе среща на министър-председателите на отделните провинции, която има за цел да се координира работата на органите по райони.
  • Здравното и външното министерство започват съвместна информационна кампания за това какво представлява коронавирусът, как да го различаваме от обикновения грип и какви мерки да се спазват в ежедневието, за да се предотврати заразяването.
  • Външното министерство ще предоставя актуална информация на пътуващите за засегнатите райони в света с цел да се ограничат пътуванията в опасните места.
  • Като последна мярка Курц обяви, че контактите със съседните държави ще бъдат особено интензивни и при всяка опасност ще бъдат затваряни границите. Такъв беше случаят в неделя с влака от Бренер, който бе спрян за четири часа на италианската граница поради съмнения за два случая на заразени с коронавирус германци. Техните тестове  се оказаха негативни.

Засега не се предвижда затваряне на границата с Италия, но правителството препоръчва да се избягват пътувания в засегнатите райони в Северна Италия.

Според актуалната информация към момента в Австрия няма регистриран случай на заразен с короновирус. Следващите две-три седмици ще бъдат решаващи за Австрия в усилията ѝ да предотврати разпространението на коварния вирус на територията си. Здравният министър Аншобер каза, че се взимат всички мерки страната да бъде подготвена и за най-лошия сценарий и всеки кмет на район трябва да знае какво да направи в случай на опасност.

Той препоръчва на гражданите да засилят хигиенните мерки.

Носенето на маските не предпазва от заразяване. Най-важното е редовното миене на ръце. Ако някой усети симптоми като висока температура и затруднено дишане, трябва веднага да посети лекар или да се обади на горещата телефонна линия на Министерство на здравеопазването 1450 и да остане у удома.

От днес функционира 24-часова телефонна линия към Агенцията за здраве и безопасно хранене 0800 555 621

Полезни линкове:

Въпроси и отговори за коронавируса от Австрийската агенция за здраве и безопасно хранене

Актуална информация на социалното министерство

Актуална информация на Световната здравна организация по темата „Коронавирус”

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации