18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияБалът на Операта подкрепя две благотворителни каузи

  Балът на Операта подкрепя две благотворителни каузи

  -- Реклама --

  Традиционният Оперен бал, който се провежда във Виенската държавна опера, отдавна си е извоювал славата на централно събитие в балния сезон на виенчани. Балът на баловете се счита за най-бляскавото светско събитие, което събира политическия, бизнес и артистичен елит. Той се отличава сред останалите близо 450 бала във Виена със своята изисканост и богата програма.

  Благотворителни каузи – подкрепа на бездомни хора и подпомагане музикалното образование на деца

  И макар че Балът на Операта често се коментира повече с гостите на строителния предприемач Рихард Лугнер и изисканите тоалети на знаменитостите, той има и своята благотворителна мисия. В хода на вечерта, а и по време на подготовката, се провеждат редица аукциони и инициативи, които имат за цел набирането на средства. В последните три години близо 100 000 евро са дарени за Caritas Gruft und Superar. От 30 години Caritas Gruft е най-голямата институция, която предлага легло за спане, топла храна и чисти дрехи на хората, останали на улицата и помага на бездомниците отново да се върнат в обществото. Superar е европейска инициатива, която има за цел да подпомага музикалното образование и достъпът до музикални инициативи на деца и младежи от различни обществени слоеве, които нямат възможност да се запознаят отблизо с музиката.

  Привличане на общественото внимание

  Балът на баловете се излъчва по обществената телевизия и привлича вниманието на медиите. Почти всяка стъпка в подготовката му – от короните на дебютантките до броя на цветята в залата се следят. Затова и често събитието се използва, за да се привлече общественото внимание към специфични проблеми. Така през миналата година сред  дебютантите бе двойка със синдрома на Даун. Тази година за първи път в 64-годишна история на събитието сред дебютантите ще има еднополова двойка. Две млади дами от Германия, които са хетеросексуални, са одобрени от организационния комитет и ще вземат участие в тържественото откриване. Те целят да покажат, че еднополовите двойки безпроблемно могат да участват в такива консервативни събития.


  За първи път еднополова двойка ще бъде сред дебютантите, откриващи Бала на Операта


  Две половинки правят едно цяло сърце

  Давид и София репетират в танцовото училище Сантнер, снимка zVg

  Дебютантите, които спечелиха сърцата на публиката тази година са Давид (20) и София (19). И двамата са родени със сходен сърдечен проблем – имат само една камара на сърцето. Те се познават още от детската градина и са преминали заедно през тежък лечебен процес. Те са били в една стая в болницата в Линц след претърпяната сърдечна операция. Днес   живеят нормално и дори танцуват, макар и след това да са много уморени. Давид и София гледат на участието си в Оперния бал като на истински шанс за изява и очакват с нетърпение голямата вечер.

  Музикална програма

  Тази година честта да открие голямото събитие се пада на звездата на Виенската опера, руското сопрано Аида Грифулина, която заедно с полския тенор Пиотър Бечала ще изпълни арията Sempre libera от „Травиата” на Джузепе Верди и романс от операта „Тоска” на Пучини. За Грифулина това е второ участие на Оперния бал след 2015 година, а за Бечала ще бъде премиера.

  © Wiener Staatsoper / Michael Pöhn

  Музикалният съпровод от 150 инструменталисти на сцената е на оркестъра на Виенската опера с диригент Даниел Хардинг. Както всяка година в официалното откриване ще участват и балетистите от балета на Операта.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации