4 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияЕкскурзоводката Диана Пиперова ни разкри красотата на Виенската опера

Екскурзоводката Диана Пиперова ни разкри красотата на Виенската опера

-- Реклама --

Историята на Виенската опера – една от най-важните музикални институции в света, оживя по време на разходката „Непознатата Виена“

Повече от 300 постановки годишно се играят на сцената на Виенската опера. Залата има 2300 места, а кристалният полилей, който я осветява, тежи 3 000 кг. Сградата е построена по времето на император Франц Йосиф от архитектите Едуард ван дер Нюл и Август Зикард фон Зикардсбург в периода 1861-1869 г. и е първата обществена постройка на известния булевард Ринг. Това е само една малка част от разказа на екскурзоводката Диана Пиперова, която с много чар и вдъхновение ни преведе из историята на една от най-популярните опери в света. На съботната ни разходка дойдоха сънародници не само от Виена, но и от съседна Словакия, от Линц и други част на Австрия.

Тържествено открита на 25 май 1869 год. с постановката „Дон Жуан” на Моцарт, Операта е място не само за музикални изяви, но и за срещи на политиците. Сред прекрасните зали и фоайета най-разкошен е Чаеният салон, в който императорът се е оттеглял в почивките на представленията. Разгледахме и вестибюла, внушителното стълбище със статуите на седемте музи, мраморната зала, залата „Густав Малер“, фоайето на Мориц Швинд, терасата-лоджия, открита към Рингщрасе.


Детайлно и увлекателно Диана Пиперова разказа за най-известните директори на операта (Густав Малер, Херберт фон Караян, Йоан Холандер), за съдбата на някои от най-играните постановки, за навиците на аристокрацията и за традициите, спазвани и до днес.

Поседяхме на най-скъпите места в зрителната зала и наблюдавахме изграждането на декорите за представлението на „Фиделио” на Бетовен. Освен това имахме възможност да се качим на самата сцена и да видим живота зад кулисите.


Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои приятели, които в съботния следобед решиха да бъдат с нас, за да опознаят отблизо миналото и настоящето на Виенската опера. Благодарим и на Диана Пиперова, която отново прие поканата да бъде наш гид.


За да получавате известия за всички предстоящи разходки „Непознатата Виена“, абонирайте се за нашия електроенен бюлетин ТУК и следете календара за предстоящи събития ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации