2.2 C
Виена
сряда, 29 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияИновативен проект във Виена съчетава опазването на въздуха и насърчаването на културата

Иновативен проект във Виена съчетава опазването на въздуха и насърчаването на културата

-- Реклама --

Приносът към намаляване на въглеродните емисии ще бъде възнаграден с безплатни билети за културни събития и изложби

снимка © Kromus/PID

Виена е не само сред най-иновативните градове в света, но и сред тези, които правят много за опазването на климата и успешното развитие на градската среда. Управата на австрийската столица всяка година предприема различни мерки, с които да стимулира жителите да правят всичко възможно за опазване чистота на въздуха и климата. Поредната крачка в тази посока бе направена на 27 януари, когато Виенската община представи пилотен дигитален проект, засягащ  две на пръв поглед напълно различни области – опазването на околната среда и насърчаването на културата.

На 26 февруари ще стартира мобилното приложение Kultur-Token. То ще бъде тествано от 1000 потребители, които след това ще споделят мнението си и ще го оценят. От есента на 2020 г., след подробно обсъждане и в случай на положителна оценка на резултатите, приложението ще бъде достъпно за всички желаещи.


Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


Как функционира Kultur-Token?

Тоукънът ще измерва количеството въглероден диоксид, който потребителят спестява, като се придвижва с обществен транспорт, с колело или пеш в австрийската столица. Приложението включва система за проследяване на движението и крачкомер, а софтуерът разпознава как се движи потребителят и съответно изчислява намаляването на въглеродните емисиите в сравнение с карането на автомобил.

снимка © Stadt Wien

Екологичното поведение ще бъде подходящо възнаградено като потребителите ще събират точки, а техните виртуални маркери, които в приложението приличат на кристали, постепенно ще бъдат изпълнени с „въглероден диоксид“. Eдин жетон (token) отговаря на 20 килограма CO2, което може да се спести средно за две седмици, ако пътувате с обществен транспорт или с велосипед. Притежателите на този жетон ще могат използват виртуално събраното количество въглероден диоксид и да го обменят за безплатен билет за някоя от културните институции, участващи в проекта. При обмяна на въглеродния диоксид те ще получават на смартфона си QR код, който ще показват на входа на театъра или музея. Засега участие в пилотния проект са потвърдили четири културни институции – Музеят за история на град Виена, Фолкстеатър, Виенският Концертхаус и музейният комплекс “Квартал на музеите”, но се очаква да се включат и други.


Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод във Виенската държавна опера


Приложението е свързано само с един смартфон и точките не могат да бъдат прехвърляни на други мобилни устройства. Проектът е разработен от колектив на Икономическия университет във Виена.

По информация на EuroComm-PR, Бюро за международни връзки на Община Виена в София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации