10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТримата царе, звездните певци и благотворителността

Тримата царе, звездните певци и благотворителността

-- Реклама --

От 27 декември до 6 януари 85 000 деца, подкрепени от 30 000 възрастни взимат всяка година участие в една от най-големите дарителски акции в Австрия – тази на звездните певци (Sternsingeraktion). Макар че обичаят да се представят тримата царе да е много по-стар, от 1954/55 г. младежката секция към католическата църква в алпийската република развива активна кампания за събиране на средства, с които се подпомагат над 500 хуманитарни проекта в Африка, Азия и Латинска Америка. Миналата година младите звездни певци са събрали повече от 17,6 млн. евро, а за всичките години на съществуването си организацията е набрала над 450 млн. евро.

снимка Katholische Jungschar

Навярно вече сте забелязали по улиците групи деца, облечени в пъстри мантии с корони на главата, представящи тримата свещени царе. Някои от тях може и да са позвънили на вратата Ви с желание да изпълнят кратка песен и стихотворение в замяна на скромно дарение, което се събира в малко ковчеже. Макар и с религиозни корени, акцията на тези звездни певци е изцяло благотворителна, а събраните средства отиват в подкрепа на нуждаещи се деца от Третия свят. Тази година основната част от средствата ще замине за Кения, а останалите ще бъдат разпределени в още близо 500 проекта, по които работи младежката секция на католическата църква,  организатор на акцията.

Кои са тримата царе?

На 6-ти януари католическата църква чества появата на Господ-бог или още Богоявление (на гръцки “епифания”- явяване). Корените на празника могат да се търсят още в египетския град Александрия, където на този ден преди хиляди години се е чествало рождението на бога на живота Еон.

На 6-ти януари  според Библията, тримата източни мъдреци, които първи научават за светото рождение, отиват във Витлеем, за да се поклонят пред новородения бъдещ цар на юдеите.

В Евангелието на Матея те са наричани мъдреци, магьосници или звездобройци, които следвайки най-ярката звезда на небето, дошли от Изтока, за да се поклонят на Исус. Те донесли миро, злато и тамян, от което през 5 в. папа Лъв І заключил, че са били трима мъже – едно недоказано до днес твърдение.  Предположението, че са били царе, само възоснова на донесените подаръци, също е доста спекулативно. Неяснотата около обществения статус на първите посетители на бебето Исус се подсилва и от значението на старогръцката дума „магос”. В Библията тя се превежда като „мъдреци” или „влъхви”, макар че с тази дума обикновено са били наричани жреци, посветени в тайните на зароастризма, билколечението и шаманизъма. Безспорно е обаче, че са били добри познавачи на звездното неде, тъй като са успели безпогрешно да открият бебето Исус.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Имената на тримата – Каспар, Мелхиор и Балтазар – са добавени през 8 в. от теолога Беда Венерабилис. Според вярванията те идват от различни краища на Земята, затова и в рисунките Каспар, носещ мирото, се представя като чернокож, носителят на златото – Мелхиор като европеец, а Балтазар е азиатски цар, който донася тамян в криптата. Според някои тълкувания те са представители на различните култури и появата им при младенеца символизира събирането на целия познат тогава свят около Исус.

В някои легенди се говори, че мощите на тримата царе първоначално са пазени в Константинопол и едва по-късно са пренесени в Милано. През 1164 г. те са взети като военна плячка и занесени в Кьол. Тези свещени реликви стават повод за издигането на Кьолнската катедрала, където се намират и до днес, положени в златен саркофаг.

Според някои тълкуватели на Библията, освен че били отлични астролози (видели са и са разчели посланието на Виетлеемската звезда), влъхвите са имали и пророчески способности. Всъщност в тази посока навежда и библейският разказ. Според Евангелието източните мъдреци били привикани от цар Ирод, който бил силно притеснен от слуховете, че те идват от толкова далеч само, за да се поклонят на бъдещ владетел, при това не от неговата династия, а от простолюдието. Ирод заръчал на влъхвите след като го открият, да се върнат и да разкрият къде точно се намира Младенецът, за да можел и той да му отдаде почитта си. Една нощ тримата сънували пророчески сън, който ясно им казал, че Ирод всъщност възнамерявал да избие всички младенци. Така, след като принесли своите дарове на Исус – злато, миро и тамян, гадателите си тръгнали, “забравяйки” да се отчетат на юдейския владетел. Според друга любопитна версия, тримата без да искат, насочили властимащите към Божия син. Първоначално те разчели по звездите, че се ражда нов цар в тези земи. Именно за това отишли първо в Йерусалим.

В православието влъхвите не се смятат за царе, те са анонимни и броят им не е известен.

С+М+В

Честването на тримата звездобройци влиза в празничния календар през 1164 г.  Те се считат за покровители на пътуващите, поклонниците, търговците, хотелиерите, кожарите.

В голяма част от католическите държави, включително и Австрия, Тримата влъхви се пресъздават  на 6 януари от три деца, облечени в царски одежди, които обикалят от къща на къща, пеят песни и пишат по вратите формулата C+M+B (Каспар, Мелхиор и Балтазар). На латински обаче това се тълкува и като Christus mansionem benedicat – Христос да благослови този дом.

Денят на Светите трима крале символизира и края на коледните празници, което означава, че след този ден предстои усърдна работа.

Всеки пуснал дарение в кутията на звездните певци получава специален сертификат, който може да закачи на вратата си. На него се вижда годината и трите букви на царете 20 – С+М+В – 19. Често тези символи се изписват с тебешир на вратата.

Благотворителна акция на звездните певци в парламента и в Хофбург

Посещение на звездните певци при президента Александър Ван дер Белен в Хофбург, снимка Фейсбук

На 27 декември 2019 г. 100 звездни певци от цялата страна посетиха австрийския парламент, а на 30 декември те бяха гости на президента Александър Ван дер Белен. В обръщението си към тях той каза, че те са истински носители на хумаността, тъй като тяхното послание надхвърля границите на религията и културните различия.

Всяка година група на 1-и янураи австрийски деца гостува и на папата в Рим.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации