1.1 C
Виена
сряда, 6 декември, 2023
spot_img
НачалоOбразованиеМного музика и танци на коледното тържество на БКПО „Кирил и Методий”

Много музика и танци на коледното тържество на БКПО „Кирил и Методий”

-- Реклама --

снимки Катя Кремзер

Коледа е време за приятели, за щедрост и радост на душата. Краят на годината предразполага и към равносметка на свършеното през годината, която помага да се начераят и бъдещите хоризонти. Ако за гостите на коледното тържество, организирано от Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” с председател Бойчо Дамянов, представената богата програма бе истински празник, то за участниците тя бе и своеобразна равносметка за развитието им през годината.  А то е наистина впечатляващо.

Творческите звена към организацията показаха невероятно израстване и зарадваха публиката с прекрасни изпълнения.

Тържеството, което се проведе на 10 декември в БКИ „Дом Витгенщайн”, бе открито от директорката на културната институция Румяна Конева, а в ролята на водещ „влезе“ Моника Янева.

Божидар Абрашев, диригент на смесения певчески хор

През тази година смесеният певчески хор с диригент Божидар Абрашев не само е разширил състава си, но и е обогатил своя репертоар. Броени дни преди тази изява, хористите са участвали заедно с градския хор на Баден и камерен оркестър „Абрашев солист” в специален концерт в малката капела на катедралата „Св.Стефан”. Натрупаният вече опит си личи и в изпълнението на сложни православни и фолклорни песни, на руски и български песни. Със затаен дъх публиката изслуша соловите изпълнения на Констанца Петрова и Владимир Киров. Вдъхновяващото изпълнение на коледна песен младата Елица Панова бе наградено с бурни аплодисменти от гостите.

Детският фолклорен танц  спечели сърцата на публиката. Децата бяха сборна група от състава „Шарено чорапче” към българското училище „Св.св. Кирил и Методий” и „Златни пендарчета” към сдружение „Извор”, а техен ръководител е Галя Милева.

Сред най-активните участнички в програмата бе Стефани Харалампиева, която се изяви с коледно стихотворение, участие в народните танци, модерния балет и представи своя рисунка.

Изложбата с рисунки бе дело на малките художници от студиото „Криетив с Ева” под ръководството на Ева Цветкова. Техните пъстри платна се отличаваха с полет на фантазията и тънък усет за детайлите.

Преди на сцената да стъпят малките танцьорки от детския модерен балет с ръководител Милена Георгиева, Никола Рупов очарова публиката с изпълнение на валс №2 на Шостакович на баян. Със своето изпълнение и пъстри костюми балерините внесоха много настроение и усмивки в общата програма.

Интересна бе и изявата на Божидар Гергинов на гайда, а Анастас Георгиев допълваше магията на музиката с вокално изпълнение.

Литературният кръжок към организацията също имаше възможност да се изяви в лицето на Катя  Кремзер и Сузана Йорданова, които четоха свои стихове.

В края на вечерта гости и изпълнители се събраха край масата, отрупана с домашно приготвени от членове на организацията баници, деликатеси и сладкиши. Празникът приключи със сладки приказки и пожелания за нови творчески успехи на всички направления на БКПО „Кирил и Методий” – театрално студио, смесен певчески хор, детски фолклорни танци, творческа работилница, литературен кръжок, вело група, кукерска група, гайдари. Цялата дейност на организацията се развива изцяло на доброволни начала и членовете ѝ отделят от свободното си време за репетиции и участия в различни изяви. Техният ентусиазъм и вдъхновение още веднъж показват, че за таланта и желанието да се твори красота граници няма.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации