3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПатриарх Неофит ще почете 50-годишния юбилей на българската църква „Св.Иван Рилски” във...

Патриарх Неофит ще почете 50-годишния юбилей на българската църква „Св.Иван Рилски” във Виена

-- Реклама --

българска църква Виена

По повод навършването на 50 години от регистрацията и държавното признание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена от страна на Република Австрия във Виена ще пристигне Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Празникът ще бъде отбелязан с  отслужването на възкресна вечерня и тържествена литургия с благодарствен молебен в църквата на Dunklergasse 21. Ще пее хор  „Св. Наум“, София с диригент д-р Андрей Касабов и църковният  хор към БПЦО „Св.Иван Рилски” с диригент маг. Илияна Стоянова.

История

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София той е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията му като патриарх Български е извършена още същия ден следобед в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като юридическо тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

До 24 декември 1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в трети район, където са отслужвани веднъж  в месеца български служби. През март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Строежът на новия храм, който се намира на улица Dunklergasse 21 в 12 район на Виена, започва на 17 септември 2013 г. На 11 юни 2017 г, храмът бе официално осветен от Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Тържествена архиерейска света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний

КОГА: 10 ноември 2019 г. от 10.00 ч.

КЪДЕ: 1120 Wien, Dunklergasse 21, Top 1, Kirche

(U 4, U6, A12 – Längenfeldgasse)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации