5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВече шест години Vinoto продава български вина на виенчани

Вече шест години Vinoto продава български вина на виенчани

-- Реклама --

Първата българска винотека във Виена навършва шест години. Какво се случи през това време разказва собственикът ѝ Марин Зюмбюлев

Марин Зюмбюлев във Vinoto

Текст Елица Ценова

Българско вино в Австрия. Но не какво и да е, а само качествено и оригинално вино. Целта е да се събуди интересът и любопитството на австрийците към България и те да започнат да припознават страната ни като винопроизводител. С осъществяването на тази идея точно преди шест години се захваща Марин Зюмбюлев. Днес, създаденият от него винен бутик на Schönbrunnenstr.55, е добре познат адрес за ценителите на хубавото вино във Виена. „Или поне на тези в пети район”, смее се младият мъж, който вече подготвя голямото парти за рождения ден на Vinoto.

Първите шест години

Марин е роден в Пловдив. Четиригодишен пристига с родителите си във Виена и целият му път е свързан изцяло с австрийската столица. Той работи в рекламна агенция, но осъзнава, че има нужда от повече предизвикателства и от собствено място, където да реализира бизнес идеите си. „Вече имах интерес към вината и търсех различни варианти как да вляза в този бранш”, връща лентата назад собственикът на Vinoto. Пътуване до Италия и посещение в местни изби му дават първоначалния импулс и той се захваща с проучване на винения пазар във Виена. Веднага се натъква на факта, че тук липсва добро българско вино, а и самите австрийци не свързват България с тази напитка. „Това си беше пазарна ниша и си казах: Защо пък не?”

Още от самото начало Марин Зюмбюлев е наясно, че няма да продава просто вина, а ще трябва да презентира и страната си. Затова и иска помещението, което е наел, да носи определено послание. Дизайнът е изчистен и модерен, липсват стандартните регали и поставки за вина. Едната стена е превърната в черна дъска, изрисувана с тебешир. На нея са изписани имената на винарските изби-доставчици и към тях са прикрепени специални поставки. Стената е дело на бащата на Марин – извесният графичен дизайнер Георги Зюмбюлев. Майка му – фотографката Диляна Зюмбюлева –  също подкрепя начинанието му и неотлъчно помага. Артистичният интериор, качествените продукти и топлотата на обслужващия персонал бързо правят впечатление на австрийците, излизат статии за новия винен бутик в престижния вестник Die Presse и в местни списания, канят Марин в няколко радиопредавания.

Винотеката се отличава с модерен и изчистен дизайн

С премислени крачки напред

Както и в началото, така и днес, Vinoto не е основен бизнес за Марин, който е завършил реклама във Виена и от десет години работи в тоз бранш. Това му дава спокойствие и му помага да бърза бавно. Всичко прави сам, разчитайки на своите знания, натрупан опит и помощта на родителите си.

Той разказва, че през тези шест години не е правил големи стъпки в посока, която не познава. „Всичко върви така, както си го представях в началото”. Дава си ясна сметка, че е стъпил на труден и консервативен пазар и че налагането на българските вина ще отнеме време. Залага изцяло на качеството. „От опит знам, че не мога убедително да предлагам продукт, в чийто отлични качества не съм лично убеден на 100%. Затова купувам само изпробвани сортове или такива, за които съм получил висока оценка от професионалисти”, издава Марин рецептата за подбор на вината. От самото начало работи с изби като Катаржина, Логодаж, Мидалидаре, Загрей. Към качествения продукт винаги върви и разказ за България, история за избата-производител или сорта грозде. Така клиентът си тръгва не само с бутилка хубаво вино, но и с нови знания, емоции и събудено любопитство. „Виното е продукт, който трябва да продаваш с душата си. Ако нямаш емоцията, която да живее в теб, то се продава много трудно.”, обича да казва Марин и показва купчината книги за България и винопроизводството в страната ни на плота в магазина. Сигурно се справя добре, защото доволните клиенти често се връщат при него.

Off line-online

За шест години Vinoto е натрупало почитатели, спечелило е доверието на верни клиенти и е готово да влезе в обширното море на онлайн търговията. В новия сайт вече пристигат поръчки от Германия, Швейцария, Испания. За Марин Зюмбюлев това е логична и обмислена крачка, с която да разшири бизнеса си без да поема излишни рискове. Той е спокоен за бъдещето – натрупаният опит и наученото през първите шест години му дават увереност, че може да се справя с предизивикателствата.

В момента най-близките планове на 33-годишният мъж са насочени към отбелязване на шестия рожден ден на Vinoto. Предвижда се голямо парти, а гостите ще могат да посетят магазина на 9 ноември между 16 и 21.00 ч.

Vinoto

Schönbrunner Str. 55
1050 Wien
info@vinoto.at

Работно време:
Сряда-петък: 16:00 – 19:00
Събота: 14:00 – 18:00

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации