10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц и преговорите за нова коалиция

Себастиан Курц и преговорите за нова коалиция

-- Реклама --

В Aвстрия започват предварителните разговори за съставяне на правителство. Кои са възможните варианти за коалиция?

Парламентарните избори в Австрия, които се проведоха на 29 септември, ясно показаха нагласите на обществото. Повече от 37,5% от избирателите заявиха категорично подкрепата си за Народната партията на бившия канцлер Себастиан Курц. Ясно е, че той ще застане отново начело на бъдещето правителство, но все още не е напълно ясно с кого и най-вече при какви условия той ще направи коалиция.

От 17 октомври започват т.нар. „сондажи” – предварителни разговори и проучвания между парламентарно представените партии, които да очертаят параметрите на евентуални бъдещи преговори за коалиция. Първите гости в Зимния дворец на принц Евгений Савойски, където ще се провеждат срещите, ще бъдат представителите на Социалистическата партия. На следващия ден наред са Зелените и NEOS. След срива с близо 10% в изборните резултати председателят Норберт Хофер обяви, че Партията на свободата няма да бъде част от бъдещето правителство и ще излезе в опозиция. Себастиан Курц на свой ред каза, че уважава това решение. Така, един от най-желаните от него варианти за правителство, отпадна от дневния ред.

Възможни коалиции

Народна партия+Социалистическа партия

В последните години различията между Соациалистическата и Народната партия са много повече от допирните точки, които могат да се намерят. Именно Курц бе в основата на парламентарната криза през 2016 г и той настояваше за прекратяване на т.нар. „Широка коалиция”. Непрекъснатият спад в популярността на червените е допълнителен аргумент за младия политик да не желае отново да работи с тях.  Много наблюдатели обаче все още не изключват изцяло този сценарии.

Народна партия+Зелени

Най-вероятна към момента изглежда коалицията със Зелените, които се завърнаха на политическата сцена с рекорден резултат от 13,9%. Въпреки че този вариант е свързан с правенето на много компримиси и от двете страни, той се подкрепя от 57% от австрийците.

Зелените гледат позитивно на предстоящите разговори, но Вернер Коглер побърза да охлади твърде големите очаквания. „Истината е, че разликите са огромни”, каза той. Различията са в почти целия спектър на политическите въпроси – от разбиранията за околната среда и образованието, чак до социалната политика и размера и условията за минимално социално осигуряване.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Народна партия+Зелени+NEOS

Една такава тройна коалиция ще бъде прецедент в историята на Втората република. Народната партия (71) и Зелените (26) взимат 97 от общо 183 мандата в парламента и формират мнозинство от 53%. С присъединяването на още 15 места от розовата партия на Беате Майнъл-Райзингер едно евентуално бъдеще правителство ще разполага с 61% подкрепа.

Подобна конфигурация би осигурила на Курц по-широка база и би намалила влиянието на Зелените, съответно броя на министерските постове, които те биха поискали. Подкрепяната от NEOS политическа линия има общи елементи както с ÖVP, така и с Grüne. В икономическата област те споделят почти изцяло политиката на Курц, но когато става дума за климат, миграция и човешки права, разбиранията им са близки с тези на Зелените. Проблемът обаче е как Курц ще съумее да координира интересите на три партии, имайки предвид  дълбоките различията между тях и липсата на управленски опит от страна на Зелените и NEOS. Известно е, че младият бивш бъдещ канцлер е

В началото на седмицата Себастиан Курц обяви, че основните теми на тези сондажи ще бъдат политическият стил на партията и опазването на климата. Ще се сближат ли позиците на партиите или напротив – ще надделеят различията? Дали червените, зелените и розовите ще видят повече шансове отколкото рискове в една коалиция с Народна партия? А може пък Курц да не намери подходящ партньор и да заложи на правителство на малцинството? Всичко това ще стане ясно в следващите дни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации