26.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВ разгадаване на кода да Винчи във Виена с екскурзоводката Диана Пиперова

В разгадаване на кода да Винчи във Виена с екскурзоводката Диана Пиперова

-- Реклама --
В разгадаване тайните на „Последната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Църквата на миноритите

От Църквата на миноритите до портата на ложата на Свободните масони на Rauhensteingasse 3 – един не особено дълъг, но затова пък изключително любопитен маршрут, посветен на загадките и мистериите около мита за Мария Магдалена, илюминати, свободни зидари, рицари темплиери… Извървяхме го с помощта на екскурзоводката Диана Пиперова, която с много вещина ни потопи в тайните и загадките, оставени през вековете върху картини, сгради, имена на улици във Виена.

Как мозайка, точно повтаряща картината „Тайната вечеря” на Леонрадо да Винчи от манастира Санта Мария деле Грация в Милано, се оказва на стената в Църквата на миноритите? Какви символи е закодирал великият художник и учен в изображенията на 12-те апостоли? С какво паното с размери 4,47 м. на 9,18 м във Виена се различава от оригинала? Диана Пиперова ни предложи възможни отговори на тези и много други въпроси като с вещина ни представи различните теории около евентуалното изображение на Мария Магдалена на картината.

Вървейки по следите на Светия граал минахме през вътрешния двор на императорския дворцов комплекс Хофбург, за да се спрем пред Съкровищницата и да чуем разказа на екскурзоводката за Копието на съдбата и ценните съдове, съхранявани в музея.

И църквата „Свети Петър”, и катедралата „Свети Стефан” ревниво пазят следите от  мита за Опус деи и Мария Магдалена.

Великолепната дървена порта на ложата на Свободните зидари ни разкри част от символите на масоните. Двете каменни колони отстрани символизират мъжкото и женското начало, а седемте блока, от които са изградени, показват седемте стъпки към Храма на Соломон.

Не случайно дръжките в центъра на портата са три и са разположени в тригълник. Недяланият камък,  който виси над портата, представя идеята за преобразяването на човек от груб и неук във фин и интелигентен събеседник чрез помощта на образование, култура, дисциплина.

Движейки се по тънката граница между конспиративните теории и историческите факти, Диана Пиперова успя да ни представи една по-различна Виена, далеч от лъскавите салони и кафенета, но пък изпълнена с мистерии, кодове и символи. Със сигурност много от познатите ни места вече ще имат друго значение и ще се вглеждаме по-внимателно в цифрите и изображенията по стените на сградите, покрай които минаваме.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации