3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесСкандалът с кибератаката срещу сървърите на НАП влезе и в австрийската преса

Скандалът с кибератаката срещу сървърите на НАП влезе и в австрийската преса

-- Реклама --

кибератака, хакер

Скандалът с хакерската атака на сайта на Националната агенция за приходите и изтичането на лични данни на милиони българи отдавна прехвърли границите на България и намери отзвук в международните медии. Futurezone.at, приложение на австрийския вестник Kurier, също следи случая и вече публикува две статии по темата. „Успешната кибератака над българската финансова институция се възприема като отмъщение за оръжейна сделка със САЩ”, пише изданието в първия материал. Две статии по темата публикува и Der Standard – „ИТ-Чернобил – хакерска атака в България засяга милиони хора“ и „Хакерска атака в България: 20-годишен „вълшебник“ заловен„.

Хакерската атака на финансовата институция НАП е засегнала личните данни, свързани с данъчна и пенсионна информация, на милиони българи се казва в публикациите, които се позовават на изявление на вътрешния министър Младен Маринов по бТВ. Данните са разпространени чрез руски имейл адрес. Министърът допуска наличието на връзка между закупуването на осем американски бойни самолета тип F-16 на стойност 1,3 млрд. долара и проникването в системата на НАП. Това е най-голямата оръжейна сделка в България след падането на комунизма. Новите самолети трябва да заменят руските MiG-29. Някогашният сателит на Москва днес е член на Европейския съюз и НАТО. Руските власти не са отговoрили засега на тези обвинения, съобщава Futurezone.


Полезни адреси на български експерти, фирми, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


Информацията за незаконното източване на данни е потвърдена още от финансовия министър Владислав Горанов веднага след заседание на Съвета за сигурност с министър-председателя Бойко Борисов. Според Горанов, цитиран от австрийското издание Futurezone, засегнати са около 3% от информационния масив на НАП като освен лични данни са изтеглени и такива, свързани с данъчна, пенсионна и осигурителна информация. Сайтът съобщава, че от изтичането на данни са засегнати близо 5 млн. от общо 7-милионното население на страната. „Едва ли има гражданин или фирма, които да не се чувстват засегнати от случилото се”, казва вицепредседателят на Българската търговска камара Станислава Попдончев пред Националното радио.

В материала е цитиран и експертът по киберсигурност Ясен Танев, който определи хакерската атака като „ИТ-Чернобил”. Подчертава се отново позицията на вътрешния министър Маринов за връзката между действията на хакера и покупката на американски бойни самолети, базирана на факта, че имейлът, от който, свалената от сайта на НАП информация, е разпратена до различни медии, е руски.

Австрийската преса следи случая и с втори материал медиите съобщават, че извършителят на атаката е заловен. Това е 20-годишен младеж, който работи във фирма за киберсигурност. От пет до осем години затвор е наказанието, което ИТ специалистът може да получи, ако вината му бъде доказана в съда. Той е заловен на работното си място, а в дома му е намерена компютърна техника, доказваща връзката му с кибератаката на НАП.

От Futurezone цитират думите на Бойко Борисов, който не скри възхищението си от способностите на извършителите като ги нарече „вълшебници”. „Много е важно да направим всичко възможно да привлечем такива хора да работят за държавата”. И от Der Standard не пропускат цитата на българския министър-председател, който хвали способностите на ИТ специалистите.

Версията за руска следа в атаката над финансовата институция изглежда все по-неприложима, заключават австрийските издания.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации