19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТворчеството на българската архитектка Стефка Георгиева е представено в изложбената зала на...

Творчеството на българската архитектка Стефка Георгиева е представено в изложбената зала на Рингтурм

-- Реклама --

Виена показва естетиката на българския брутализъм в сграда, опакована от българската художничка Даниела Костова

архитект Стефка Георгиева, изложба, Виена

Ден след официалното откриване на арт инсталацията „Мечти за бъдещето” на българската художничка Даниела Костова, опаковала Рингтурм, в същата сграда на 27 юни бе представена изложба на най-известната българска архитектка от средата на миналия век – Стефка Георгиева.

Настоящата експозиция във Виена представя архитектурните творби на Стефка Георгиева – едно малко познато име извън строго професионалните среди, но оставило траен отпечатък в развитието на българската архитектура. Работите на Георгиева са сред най-ярките примери за универсален архитектурен език, използван от архитектите през втората половина на ХХ век, независимо от коя страна на Желязната завеса са работили.

От 1942-1944 г. Стефка Георгиева учи архитектура в Техническия университет в Мюнхен, но Втората световна война прекъсва следването ѝ в Германия. По-късно продължава в София, където през 1947 г. завършва Държавната политехника. Като признание за нейния талант през 1973 г. тя е назначена за ръководител на група в Главпроект, а от 1981 г. е ръководител на отдел в Софпроект. По това време това са двете най-важни държавни служби в областта на градското проектиране.


Виена: Арт инсталацията „Мечти за бъдещето” на българската художничка Даниела Костова вече официално украсява фасадата на Рингтурм

Даниела Костова, художник: Интересно ми е как реагират хората, когато са извън зоната си на комфорт


По нейни проекти са построени много обществени и жилищни сгради и комплекси, сред които хотелите „Люляк“ и „Мак“ в курорта „Златни пясъци“, спортната зала за тенис „София“ жилищна група с 3 високи блока за дипломатическия корпус в София, хотелски комплекс „Фрегатата“ и други хотели и ресторанти в курортен комплекс „Слънчев бряг“, хотел на Държавния съвет в правителствена резиденция „Бояна“, в София, вили резиденции за Държавния съвет в Парк Евксиноград  и др. Проектира много български павилиони на изложения в чужбина.

резиденция „Бояна“ снимка иван Пастухов

В края на 70-те години Стефка Георгиева се ориентира професионално към Африка. За съжаление, разработените от нея проекти за големи спортни зали, търговски центрове и хотели в Нигерия, остават неосъществени поради нестабилната политическа обстановка в страната.

Изключителния усет за работа с материалите и детайлите Георгиева е развила по време на следването си в Мюнхен при именития немски архитект Ханс Дьолгаст. Работейки в държавните институции на социалистическа България, тя успява да включи оригинален прочит на дръзкото архитектурно движение, наречено „брутализъм“. В социалистическа България „брутализма“ се насърчава от правителството, но за разлика от страните в Западна Европа у нас той е „използван“ преди всичко в построяването на важни обществени сгради или жилищни сгради за номенклатурата.

Зала за тенис „София“
снимка архив на Стефка Георгиева

Куратори на изложбата са известната българска архитектка Анета Булант-Каменова, която от години живее и работи във Виена, и Адолф Шилер.

Експозицията може да бъде посетена до 27 септември 2019 г. По същото време сградата Рингтурм ще бъде „опакована“ от българската художничка Даниела Костова.

Architektur im Ringturm – Stefka Georgieva – Architektin im staatlichen Planungswesen in Bulgarien (1923 – 2004)

КОГА: от 27.06 до 27.09.2019 г.

КЪДЕ: Ausstellungszentrum im Ringturm,  Schottenring 30, 1010 Виена

работно време: понеделник-петък от 9.00 до 18.00 ч.

Вход свободен

материалът е подготвен по информация на 

Ойроком-ПР / Бюро за международни връзки на Община Виена в София

___________________

Още по темата:

Анета Булант-Каменова – интервю за сп.“Българите в Австрия“ бр.10-11/2007

Арх.Петър Тодоров: Добрата архитектура формира не само настроението, но и поведението на хората

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации