1.6 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Арт инсталацията „Мечти за бъдещето” на българската художничка Даниела Костова вече...

Виена: Арт инсталацията „Мечти за бъдещето” на българската художничка Даниела Костова вече официално украсява фасадата на Рингтурм

-- Реклама --

Арт инсталацията на Ringturm 2019 г. бе официално открита на 26 юни в присъствието на австрийския министър на външните работи и културата Александър Шаленберг и българския заместник-министър на културата Амелия Гешева

Даниела Костова, Рингтурм, Виена
Официално откриване на арт инсталацията, опаковала емблематичната Рингтурм във Виена
снимка Fotoservice des Bundeskanzleramtes

По случай завършването на тазгодишното опаковане на Ringturm председателят на управителния съвет на Wiener Städtische Versicherungsverein д-р Гюнтер Гайер покани изтъкнати гости на празнична церемония за официалното откриване на арт инсталацията. Сред присъстващите бяха австрийският министър на външните работи и културата Александър Шаленберг и българската заместник-министърка на културата Амелия Гешева.

Федералният министър Шаленберг подчерта международния културен принос на превърналите се вече в традиция художествени инсталации в центъра на Виена: „Днес съм особено щастлив, че на това добре познато място отново се изявява творец от Източна Европа. Освен това тук са представени релевантни за обществото ни теми, които отразяват съвременните проблеми и провокират към мислене”.

„Така, както малкото дете от фасадата открива и проучва света, така и ние трябва да бъдем любопитни към предизвикателствата на времето, в което живеем и да не спираме да чертаем пътища за по-добро бъдеще – за нас и децата ни”, подчерта Амелия Гешева, заместник-министърка на културата на България, която не скри задоволството си от тазгодишният избор на художник за опаковане на Рингтурм.

Даниела Костова, Виена, Рингтурм
снимка Fotoservice des Bundeskanzleramtes

„Тази година съвсем съзнателно избрахме творец от източноевропейска страна. С това ние насочваме вниманието към културата на държавите от Източна Европа, в които развива дейност нашият концерн. Даниела Костова идеално се вписва в забележителната поредица художници от Източна Европа, опаковали Ringturm досега“, заяви д-р Гюнтер Гайер, председател на управителния съвет на Wiener Städtische Versicherungsverein.

Мечти за бъдещето

Малко дете с будни очи, облечено в скафандър гледа от опакованата фасада на една от емблематичните сгради на Донауканал – Рингтурм. На шлема е кацнал бял гълъб с разперени криле. От другата страна на сградата е въртяща се играчка от люлка, която представлява модел на света с висящи небесни тела. Тези изображения позволяват разнообразни интерпретации на темата за мечтите за бъдещето. Именно тази многопластовост на образите е привлякла и куратора на проекта Филипе Батка. Пред Меланж Булгарен той разказа, че е удовлетворен от начина, по който проектът се е осъществил и е щастлив от първите реакции на публиката.

А инсталацията на Даниела Костова вече радва хората, които са успели да я видят. „Получаваме много позитивни отзиви за изображенията, които са на фасадата на сградата ни тази година”, сподели Роми Шрамел, от отдела за комуникации на застрахователната компания. „Хората се радват на детето и сякаш виждат в него символ на мир и свобода”, допълни тя.

Самата художничка е доволна от крайния резултат. Притесненията дали първоначалният ѝ проект ще се трансформира в 4000 кв.м. щампована мрежа вече са изчезнали. И получените цветове, и размерът на фигурите, и общите пропорции удовлетворяват изискванията на Даниела Костова. Тя се радва, че детето, което между впрочем е 6-месечната ѝ дъщеря, предизивиква толкова позитивни реакции. „Изглежда обществото има нужда от малко спокойствие, глътка свободен въздух и поглед нагоре към небето”.

Виенчани вече се радват на новата опаковка на зданието на Донауканал. Маркус, който следва в Икономическия университет във Виена, не крие задоволството си от инсталацията. Той е привлечен не толкова от образа на детето, а от въртележката, на която са закачени различни небесни тела. Именно те го провокират да мисли повече за бъдещето. „От тази картина оставам с усещането, че пътят напред е ясен, но и труден и трябва да бъдем по-отговорни към нашата планета Земя”, разсъждава младежът.

Даниела Костова, Виена
Проектът „Мечти за бъдещето“ се вписва красиво във виеския пейзаж
снимка Мартина Шопова-Янева

Инсталацията на Даниела Костова ще остане на фасадата на Wiener Städtische Versicherungsverein до края на септември 2019.


Даниела Костова, художник: Интересно ми е как реагират хората, когато са извън зоната си на комфорт

Българската художничка Даниела Костова ще опакова Ringturm във Виена


„Архитектура в Ringturm“: Стефка Георгиева

Паралелно с опаковането на Ringturm в сградата на застрахователната компания бе открита изложба на един от най-забележителните творци на българската архитектурна сцена: арх.Стефка Георгиева. Показвайки реализираните от нея сгради и проекти, експозицията представя архитектурното дело на тази изключителна личност, работила зад Желязната завеса. Носителка на множество отличия, арх.Стефка Георгиева се счита за най-известния български архитект за втората половина на ХХ век.

Изложбата може да се види от 27 юни до 27 септември 2019 г., от понеделник до петък от 9 до 18 часа в изложбения център на Ringturm (Schottenring 30/1010 Виена). Допълнителна информация ще намерите на www.airt.at

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации