22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: "Умни" светофари разпознават желанията на пешеходците

Виена: „Умни“ светофари разпознават желанията на пешеходците

-- Реклама --

През есента на 2019 г. във Виена ще бъдат монтирани нови „умни“ светофари, които ще разпознават пешеходците и ще спират автомобилния поток по улиците

Виена умни светофари
снимка © Manfred Helmer

Проектът „Оптична детекция“ беше представен още по време на Дните на Виена в София през 2017 г. След приключване на тестовата фаза „мислещите“ светофари последователно ще заменят около 200 стари устройства с бутони, които превключват сигналите от червено към зелено.

Новата система ще бъде включена и в пакета за сигурност на училищата, разработен от Община Виена. “Технологията увеличава безопасността на децата ни по пътя към училището”, казва заместник-кметът по транспорта Мария Василаку. Местата за „умните“ светофари ще се определят след консултации с отделните райони и общинската служба, отговаряща за транспорта.

снимка © Kromus/PID

Технологията е  разработена и тествана от Техническия университет в Грац в сътрудничество с Виенската община. На бъдещите „умни“ светофари ще има монтирана видеокамера, свързана с компютър, която ще сканира пространство на височина около четири метра и на разстояние от около осем метра. Алгоритъмът на софтуера ще анализира за секунди предполагаемия по-нататъшен ход на пешеходеца и ще определя дали той се кани да пресече улицата или не, след което ще препраща тези данни към светофара. В момента, в който пешеходецът достигне светофара, червеният сигнал веднага ще бъде сменен със зелен.

Общината подчертава, че техническите средства се използват изключително само за разпознаване на движенията и не могат да бъдат използвани за наблюдение. Всички данни се обработват на място и веднага след това се изтриват.

Целта на „умните“ светофари е да се намали трафикът по улиците на града и да се избегнат задръстванията.

Материл на Ойроком-ПР София

Интересно:

Трафикът във Виена се регулира от около 1 300 сигнални системи.

Всички сигнални системи ползват енергийно-ефективни LED технологии.

Всички трафик системи във Виена разполагат приблизително с 10 000 сензора за времето и околната среда. 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации