27.8 C
Виена
сряда, 17 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена: "Умни" светофари разпознават желанията на пешеходците

  Виена: „Умни“ светофари разпознават желанията на пешеходците

  -- Реклама --

  През есента на 2019 г. във Виена ще бъдат монтирани нови „умни“ светофари, които ще разпознават пешеходците и ще спират автомобилния поток по улиците

  Виена умни светофари
  снимка © Manfred Helmer

  Проектът „Оптична детекция“ беше представен още по време на Дните на Виена в София през 2017 г. След приключване на тестовата фаза „мислещите“ светофари последователно ще заменят около 200 стари устройства с бутони, които превключват сигналите от червено към зелено.

  Новата система ще бъде включена и в пакета за сигурност на училищата, разработен от Община Виена. “Технологията увеличава безопасността на децата ни по пътя към училището”, казва заместник-кметът по транспорта Мария Василаку. Местата за „умните“ светофари ще се определят след консултации с отделните райони и общинската служба, отговаряща за транспорта.

  снимка © Kromus/PID

  Технологията е  разработена и тествана от Техническия университет в Грац в сътрудничество с Виенската община. На бъдещите „умни“ светофари ще има монтирана видеокамера, свързана с компютър, която ще сканира пространство на височина около четири метра и на разстояние от около осем метра. Алгоритъмът на софтуера ще анализира за секунди предполагаемия по-нататъшен ход на пешеходеца и ще определя дали той се кани да пресече улицата или не, след което ще препраща тези данни към светофара. В момента, в който пешеходецът достигне светофара, червеният сигнал веднага ще бъде сменен със зелен.

  Общината подчертава, че техническите средства се използват изключително само за разпознаване на движенията и не могат да бъдат използвани за наблюдение. Всички данни се обработват на място и веднага след това се изтриват.

  Целта на „умните“ светофари е да се намали трафикът по улиците на града и да се избегнат задръстванията.

  Материл на Ойроком-ПР София

  Интересно:

  Трафикът във Виена се регулира от около 1 300 сигнални системи.

  Всички сигнални системи ползват енергийно-ефективни LED технологии.

  Всички трафик системи във Виена разполагат приблизително с 10 000 сензора за времето и околната среда. 

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации