14.7 C
Виена
понеделник, 25 септември, 2023
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаРезултати от гласуването на българите в Австрия на изборите за Европейски парламент...

Резултати от гласуването на българите в Австрия на изборите за Европейски парламент 2019

-- Реклама --

Категорична победа за Демократична България и в Австрия

Избирателната секция в сградата на Постоянното представителство във Виена, снимка Роси Михова

Според  данните на ЦИК 28,76% от гласувалите в чужбина българи са дали своя глас за Демократична България, 22,16% за ГЕРБ, 15,42% за БСП и 7,06% за ВМРО. Гласуването на българите в Австрия в секциите във Виена, Залцбург, Линц, Брегенц и Инсбрук потвърждава изцяло тази тенденцията.

Във Виена бяха разкрити две секции – в сградата на Постоянното представителство, където имаше само една кабинка за гласуване и постоянно се образуваха опашки, и в сградата на Посолството. В двете секции са гласували съответно 655 и 490 човека. В Залцбург до урните са отишли 98, в Линц – 99, в Инсбрук – 99 и в Брегенц – 97 човека. Общо гласувалите за Европейски параламент българи, пребиваващи в Австрия, са 1 538. Ето и разпределението на техните гласове.

Изборният ден във всички секции премина спокойно и няма отбелязани нарушения.

Избирателната комисия в Инсбрук е обработила резултатите на 99 човека, гласували на 26 май.

Българското посолството във Виена, което отговаря за организацията на изборите, не разпространи нито чрез страницата си във Фейсбук, нито на сайта си, адресите на избирателните секции и тяхното работното време. Голяма част от кампанията за информиране на общността бе поета от доброволците, по чиято инициатива бяха разкрити и избирателните секции извън Виена.

Припомняме, че на предходните избори за Европейски парламент през 2014 г. в Австрия имаше четири секции – две във Виена и по една в Брегенц и Винер Нойщат. В тях гласуваха общо 1 259 човека като най-много гласове тогава получи партия ГЕРБ – 374, следвана от Реформаторския блок с 289 и ДПС със 227 гласа.


Евроизбори 2014: Официални резултати от гласуването на българите в Австрия


Категоричната победа на Демократична България и в Австрия, потвърждава общата тенденция, че българите в чужбина гласуват различно от сънародниците си в страната. Това още веднъж показва огромната нужда от облекчаването на избирателния процес за българите зад граница.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации