18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоБизнес, закони и политикаКъде в Австрия могат да гласуват българите на изборите за Европейски парламент

  Къде в Австрия могат да гласуват българите на изборите за Европейски парламент

  -- Реклама --

  В две секции във Виена и по една в Залцбург, Инсбрук, Линц и Брегенц ще може да се гласува на 26 май

  Българите, живеещи в Австрия, или намиращи се в алпийската република в деня на изборите за Европейски парламент (26 май), могат да изпълнят задължението си да гласуват създадените избирателни секции.

  Адреси на избирателните секции:

  Виена-посолство  Schwindgasse 8, 1040 Wien
  Виена-ПП на РБ Rechte Wienzeile 13, 1040 Wien
  Залцбург Verein Viele, Rainerstrasse 27, 1. Stock, 5020 Salzburg
  Инсбрук Alphotel, Bernhard-Hofel-Strasse 16, 6020 Innsbruck
  Линц Theater „Maestro“, Bismarkstraße 18, 4020 Linz
  Брегенц Hotel Messmer am Kornmarkt, Kornmarktstraße 16, 6900 Bregenz

  Данните за адресите на избирателните секции са взети от страницата на ЦИК.

  избирателните секции ще бъдат отворени от 07.00 до 20.00 ч. местно време.

  Кой има право да гласува?

  Право да гласуват и да се възползват от преференциалния вот за следващия Европейски парламент имат българските граждани, които са живели през последните три месеца в България или в друга държава от Европейския съюз.

  В деня на изборите в България на 26 май гласоподавател може да бъде вписан в списъка за гласуване и да упражни правото си на глас като представи документ за самоличност и попълни заявление по образец.

  Ако през последните три месеца преди изборите сте живели в България или друга в страна – от ЕС, но в изборния ден се намирате в страна извън ЕС, можете да гласувате в откритите секции в дипломатическите и консулските представителства на България в съответната страна, където се намирате.

  Българските избиратели ще гласуват за 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. – колкото и на изборите през 2014 г.


  Кой и къде може да гласува в Австрия на европейските избори

  В Австрия са събрани заявления за разкриване на секции във Виена, Линц, Брегенц, Залцбург и Инсбрук


  Какво знаем за Европейския парламент?

  Членовете на Европейския парламент се избират на всеки пет години. Парламентът е единственият пряко избран многонационален парламент в света и представлява интересите на гражданите на ЕС на европейско равнище. Той избира председателя на Европейската комисия и назначава нейните членове (като колегия), които се отчитат пред него. Той приема закони в наш интерес и съставя бюджета от наше име. Той ни представлява в чужбина и отговаря на нашите петиции. С разискванията си неговите членове определят политическата и социалната програма, като зачитат ценностите, заложени в Договора за Европейския съюз.

  Какво представляват „водещите кандидати”?

  От 2014 г. насам политическите партии се насърчават да излъчват свой водещ кандидат („Spitzenkandidat“), който води предизборната им кампания в целия ЕС и е официалният кандидат за председател на Европейската комисия. Предложеният от Съвета водещ кандидат, който постигне мнозинство в Парламента, се избира за председател на Европейската комисия чрез гласуване в Парламента.

  Какво следва след изборите

  В дните непосредствено след обявяването на резултатите новите членове на Парламента ще създадат политическите групи. Политическият състав на новия Парламент може да налага прегрупиране и създаване на нови политически групи. На своето първо пленарно заседание новият Парламент ще избере председател на Европейския парламент.

  След това Парламент ще избере нов председател на Европейската комисия, а на по-късен етап депутатите ще изслушат кандидатите за комисари и ще вземат решение дали одобряват състава на цялата Комисия.

  Всичко за изборите на 26 май: https://www.evropeiski-izbori.eu/test

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации