10.5 C
Виена
неделя, 25 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМанифестация, издигане на майско дърво и много музика на 1-и май във...

Манифестация, издигане на майско дърво и много музика на 1-и май във Виена

-- Реклама --

1-ви май – Международен ден на труда и работническата солидарност, е официален празник в повече от 80 държави по света. В Австрия той се отбелязва от 1919 г. Много по-стар e обичаят да се издига майско дърво на площада в селото и квартала. Той се спазва от австрийците и до днес и  така първият ден от новия месец освен, че събира стотици хиляди на манифестация, е и своебразен пролетен празник на плодородието.

Червеният празник

Историята на Деня на труда ни връща към 1-ви май 1886 г., когато профсъюзите в САЩ провеждат национална стачка с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Най-многобройни са протестиращите в Чикаго, където се стига и до кървави сблъсъци с полицията. Започнали като справедлив протест за подобряване на социалното положение на работниците, но завършили трагично, събитията в САЩ поставят началото на „Деня на труда”, възприет бързо от социалистическите и комунистически партии и движения по света. През 1889 г. Вторият интернационал в Париж по предложение на САЩ приема резолюция за честването на 1-ви май. Още на следващата година празникът е отбелязан в САЩ и много страни в Европа, както и в Чили, Куба и Перу.


Полезни адреси на български лекари, експерти, фирми и магазини в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


Със специален закон от април 1919 г. 1-ви май е обявен в Първата австрийска република за „празничен ден”, известен още като „червения празник”. През 1933 г. канцлерът Енгелвет Долфус забранява социалдемократическите майски чествания, но на следващата година 1-ви май отново се връща като празник, честван заедно с Деня на младежта и Деня на майката. Този път обаче пролетарският борчески дух е изчистен и събитието се прокламира като ден на всички трудещи се. По време на националсоциализма (1938-1945) 1-ви май продължава да се отбелязва като празник на немските трудещи се. В годините, в които Австрия е разделена на зони между Русия, САЩ, Англия и Франция, не става и дума за Ден на труда. Едва през 1949 г. със закон 1-ви май влиза в официалния празничен календар, но честването му започва чак след подписването на Договора за възстановяване на независима и демократична Австрия през май 1955 г.

Майско дърво – символ на плодородието

Издигане на майско дърво в Лайнцер Тиергартен, снимка vienna.at

На 1-ви май хората в Австрия не пропускат да издигнат и т.нареч. майско дърво – дълъг прът, на чийто край е закрепен зелен венец  с цветни панделки. То е символ на плодородието и изразява желанието на хората за богата реколта. Затова и често дървото се извисява на площада в селата чак до есента, когато се благодари на Бог за новата реколта (Erntedanktag). Обичаят е познат и в други държави като различни елементи и детайли се променят в зависимост от региона.

Според някои източници за първи път майско дърво в Австрия е издигнато през 1446 година. Обичаят се свързва със св.Валбурга, която е канонизирана за светица на 1-ви май 779 г. От нейното име идва и Валпургиевата нощ – празник, честван в нощта на 30-ти април срещу 1-ви май с палене на огромни огньове в името на настъпващата пролет. В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират в деня на св.Валпурга на връх Брокен в планината Харц, за да попречат на идването на пролетта.

Според традицията майското дърво се отсича точно през Валпургиевата нощ – на 30-ти срещу 1-ви май като се внимава върхът му да се запази цял. То трябва да се опази до сутринта от кражба и затова специална група младежи бди над него. При старателната му обработка се набляга на шлифоването, за да не се нарани някой при монирането му. Дървото се издига на площада на населеното място само с помощта на мускулна сила и пръти. Според обичая в тази акция участват само мъже.

майско дърво

Най-предпочитаният вид дърво е брезата, тъй като тя първа се разлиства след студената зима и символизира сила и красота, жизненост и смирение, светлина и радост. В някои райони се използва и смърч. След ритуала по издигане на дървото, хората се отдават на веселие, песни и танци.

Какво се случва тази година във Виена на 1-и май

Червена манифестация пред Ратхауз

Под мотото „Заедно ние сме Виена. Заедно ние сме Европа.” и тази година Социалистическата партия кани своите членове и симпатизанти на традиционната манифестация. Очаква се повече от 120 000 човека да тръгнат от всички райони на столицата и да се съберат пред кметството, където освен речи от кмета Михаел Лудвиг и ръководители на партията, ще има специална културна програма.

Майски празник в Пратера

На 1-и май виенският Пратер отново е любимо място за игри и забавления на малки и големи. Повечето увеселителни атракциони ще имат намаления, а от 13.00 ч. на Kaiserwiese започва музикалната програма.

Голям семеен празник в парка на двореца Шьонбрун

За първи път паркът на бароковия дворец ще бъде място за семеен празник. Събитието се организира от Австрийската Народна партия и службата, грижеща се за градските градини под мотото „Време за семейство. Време за градини”. Предвидени са множество игри, ангажиращи цялото семейство, както и богата музикална програма.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации