9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноВъпреки разпространяваната заблуждаваща информация, Локомат в България няма

Въпреки разпространяваната заблуждаваща информация, Локомат в България няма

-- Реклама --

Д-р Анелия Хохвартер с отворено писмо до българските медии по повод погрешно разпространяваната информация, че инициативата „Българската Коледа” е закупила пет уреда Локомат още през 2013 г.

снимка Hocoma

„Към 21 април 2019 година в България „Локомат“ няма и такъв не е бил закупуван от страна на „Българската Коледа“. Закупени са няколко уреда „ЛокоХелп“, които далеч не покриват случаите, в които Локомат е необходим за рехабилитация на пациенти.

Притеснява ме фактът, че въпреки многократните ми срещи с представители на „Българската Коледа“, след които останах с впечатлението, че работим за една кауза и в партньорство, апелът ми да бъде адресирана тази подвеждаща информация остава без отговор“. Това пише в отворено писмо до българските медии д-р Анелия Хохвартер, международно признат офталмолог с практика във Виена и инициатор на кампанията „Локомат за България”.

Д-р Хохвартер е известна с многобройните си дарителски кампании и каузата да закупи уреда Локомат е само една от тях. Въпреки неимоверните усилия и призиви към различни държавни институции (през юни 2018 г. д-р Хохвартер излезе с отворено писмо до всички български институции, в което призоваваше за обединени действия с цел по-бързото закупуване на уреда Локомат в България), засега подкрепа от страна на държавата не се вижда. Дори напротив!


Що е то Локомат?

Локомат е напълно роботизиран апарат за рехабилитация, който помага на деца и възрастни да проходят. От него могат да се ползват деца, които никога не са ходили или имат проблеми с това – например с церебрална парализа и др, както и възрастни, които са се обездвижили след тежка болест, като инсулт, множествена склероза, някаква мозъчна травма. Целта на уреда не е просто раздвижване на мускули и стандартен тип рехабилитация. Той всъщност учи мозъка как да ходи. При здрави хора мозъкът изпраща импулси и провокира двигателната активност. Но при болни деца и възрастни, тези центрове в мозъка са увредени. Лекарите обаче са доказали, че съседни клетки могат и наиситна биват „научени“ да поемат функциите на увредените. Затова чрез пълно стимулиране и симулиране на правилното ходене се провокира мозъкът и след известен период на терапия той започва сам да стимулира тялото за правилните движения.

Използването на Локомат дава в международен план сериозна успеваемост. Уредът е създаден през 2000 г., използва се в 50 страни, в 150 клиники и е продаден над 800 пъти.


От телеграфния отговор на Здравното министерство тогава стана ясно, че държавата няма намерение да отделя средства за закупуване на този уред, тъй като такъв вече има в страната. Посочват се петта уреда от тип ЛОКО-хелп и ЛОКО-стейшън, закупени от инициативата „Българската Коледа“, които обаче са предназначени за деца и далеч не разполагат с всички функции и възможности на значително по-модерния Lokomat ProV6, който има модули и за деца, и за възрастни.

Меланж Булгарен също се опита да потърси отговор на важни въпроси като колко средства се отделят за такава рехабилитация в чужбина, колко хора в България имат нужда от подобно раздвижване, доколко наличните уреди могат да помогнат на нуждаещите се от раздвижване възрастни и т.н, но мълчанието на институциите по темата е оглушително, а редките отговори – неясни и виевати.


Отворено писмо на д-р Анелия Хохвартер до българските институции във връзка с кампанията „Локомат за България“

Да разтърсиш институциите

Що е то Локомат и (ще) има ли той почва у нас?


Конкретен повод за писмото на д-р Хохвартер е дарителската акция на „Българската Коледа“ от края на миналата година, когато отново се твърди, че е закупен уред Локомат и той е дарен на Дома за медико-социални грижи във Варна. На практика отново става дума за Локохелп, който няма функциите, предлагани от избрания от д-р Хохвартер уред. Подобна дезинформация затруднява изключително много водената от известната лекарка дарителска кампания и често я поставя в неловки ситуции. „Една благотворителна инициатива се реши да подкрепи кампанията „Локомат за България“, но намери в пресата материали на Българската Коледа, че има вече щест такива в България. Това не е вярно и за мен е изключително трудно да обяснявам непрекъснато, че става дума за различни уреди“, сподели за Меланж Булгарен д-р Анелия Хохвартер.

Прилагаме пълния текст на писмото на д-р Анелия Хохвартер до българските медии. Искрено вярваме, че инатът и благородството ще надделят и един ден болните в страната ни ще имат възможност да получат адекватни грижи без да се налага да търсят помощ в чужбина.

Уважаеми представители на българските медии,

Анелия Хохвартер на уреда Локомат, снимка личен архив

Обръщам се към Вас във връзка с погрешно разпространявана информация, касаеща водената от мен кампания „Локомат за България“. В приложения файл ще намерите документ, съдържащ линкове към медийни публикации, които правят погрешното внушение, че роботът „Локомат“ – широкоспектърен уред за рехабилитация, в България е наличен. Това, за съжаление, не отговаря на истината.

Към 21 април 2019 година в България „Локомат“ няма и такъв не е бил закупуван от страна на „Българската Коледа“. Закупени са няколко уреда „ЛокоХелп“, които далеч не покриват случаите, в които Локомат е необходим за рехабилитация на пациенти.

Притеснява ме фактът, че въпреки многократните ми срещи с представители на „Българската Коледа“, след които останах с впечатлението, че работим за една кауза и в партньорство, апелът ми да бъде адресирана тази подвеждаща информация остава без отговор.

През февруари месец изпратих писмо до дарителска инициатива „Българската Коледа“ и описах проблема и как неправилната информация в медиите всъщност вреди на започната от мен кампания, на която съм посветила последните няколко години. Помолих да бъде отречена тази информация и да бъдат адресирани случаите, в които потенциални дарители на „Локомат за България“ са звъняли на телефона на „Българската Коледа“ и са получили отговор, че робот „Локомат“ в България вече има, т.е. че моята кампания се обезсмисля. Отговор не последва.

Обръщам се към Вас с молба да направите достъпна до широката общественост информацията, че „Локомат в България“ все още няма и този животоспасяващ и необходим за лечението на хиляди хора медицински уред не е наличен в страната ни. Това е факт, който съвсем лесно може и самите Вие да проверите.

Любомир Аламанов каза в едно интервю по повод сентенцията „Мълчанието е злато“, че „Отказът да се говори навреме може да съсипе и най-добрите намерения“.

Но как стои въпросът, ако едната страна говори, а другата – игнорира? Може ли отказът от диалог да съсипе и най-добрите намерения?

Стремя се към диалози на добър тон, когато каузата за която става въпрос, е с добри намерения. Не оставам и място за лоша енергия, която да съсипе намеренията ми. Факти, като липса на респект, липса на уважение, лъжа, приемам, че са плод на недоразумение и търся диалог.

Ако не е достатъчно ясно, бих го нарекла и като подадена ръка, втори шанс, призив за мир, нова преценка на ситуацията, възможност да преразгледаме фактите и от позицията на другия.

Ще Ви бъда много благодарна, ако дадете публичност на моето писмо до Българската Коледа.

Благодаря Ви предварително за подкрепата!

С уважение,

Д-р Анелия Хохвартер

Писмото на д-р Анелия Хохвартер до управлението на дарителската инициатива „Българската Коледа“ от февруари 2018 г. може да видите ТУК.

Повече за кампанията „Локомат за България“ може да научите ТУК

Дарителска сметка на кампанията „Локомат“

Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер „Локомат за България“
IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)
BIC (SWIFT): UNCRBGSF

_________________

Още по темата:

Д-р Анелия Хохвартер: Мисия Локомат

Д-р Анелия Хохвартер спечели специалната награда „Човек с голямо сърце“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации