5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия включи първата 5G мрежа

Австрия включи първата 5G мрежа

-- Реклама --
снимка T-Mobile

Австрия е пионер в разпространението на 5G технологията. Компанията T-Mobile включи днес първата мрежа за мобилни комуникации от пето поколение само седмици след приключването на аукциона за 5G спектър на честотите в началото на март. С новия лиценз местното поделение на германския гигант Deutsche Telekom вече има действащи базови станции в цяла Австрия.

Засега те ще покриват 17 общини в 5 провинции, които са предимно в провинцията се казва в прессъобщение, разпространено от компанията. Първоначалната инвестиция е 57 милиона евро и по този начин T-Mobile изпраща с мобилната си мрежата със скорост като от оптични кабели ясен сигнал за цифровото бъдеще на Австрия“, заяви на пресконференция Андреас Бирвирт, главен изпълнителен директор на T-Mobile Austria. Той допълни, че между 2018 и 2021 г. компанията ще вложи около 1 млрд. евро в мобилна и наземна широколентова инфраструктура.

„Днес Австрия поема роля на първенец във въвеждането на 5G мрежи“, коментира федералният канцлер Себастиан Курц, който присъства на събитието. „Това е решителен момент в повишаването на нашата конкурентоспособност, технологичния напредък и качеството на живот за всички австрийци.“

В Австрия заработи първата 5G мрежа

Според Норберт Хофер, министър на транспорта, иновациите и технологиите, столиците на отделните провинции ще имат 5G покритие още от следващата година, а целта е до 2023 г. мрежа да има и по основните транспортни трасета. Цялостно покритие на Австрия би трябвало да е факт през 2025 г., добави той.

Първите смартфони с възможност да използват 5G мрежи са очаквани на масовия пазар до края на 2019 г. , а през 2020 г. трябва да се увеличи разнообразието на предлаганите модели и навлизането на таблети и лаптопи с този стандарт.

В понеделник Телеком групата A1, която притежава едноименния оператор в България, обяви, че за 5G мрежите си в Австрия е избрала оборудване на Nokia. Австрийската група се контролира от мексиканската America Movil на милиардера Карлос Слим, както и от австрийската държава. А1 се съгласи да плати за новия лиценз 64.3 млн. евро.

Финландската Nokia и шведската Ericsson са водещите европейски доставчици на подобна апаратура. Те са в конкуренция с водещия в света производител – китайската „Хуауей“ (Huawei). Китайците са в тежък спор със САЩ, където ги обвиняват, че оборудването им помага на китайската държава да шпионира. От Huawei категорично отричат през продуктите им да се шпионира за когото и да е и искат доказателства за обвиненията. Европейската комисия зае днес позиция като препоръча страните членки да споделят повече информация за намаляване на рисковете за киберсигурността на 5G, но не призова за забрана на Huawei.

Разпространение на 5G мрежата:

Населено място Провинция
Feichtendorf Каринтия
Villach Каринтия
Hochstrass Долна Австрия
Hohenau an der March Долна Австрия
Loosdorf Долна Австрия
Oberhofen am Irrsee Горна Австрия
Ried im Innkreis (3 stations Горна Австрия
Kaindorf an der Sulm Щаейрмарк
Kalsdorf bei Graz Щайермарк
Kapfenberg Щайермарк
Pirka Щаейрмарк
Wartberg im Mürztal Щайермарк
Innsbruck (7 stations Тирол
Kirchbichl Тирол
Seefeld in Tirol Тирол
Serfaus Тирол
St. Johann in Tirol
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации