20.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрия включи първата 5G мрежа

  Австрия включи първата 5G мрежа

  -- Реклама --
  снимка T-Mobile

  Австрия е пионер в разпространението на 5G технологията. Компанията T-Mobile включи днес първата мрежа за мобилни комуникации от пето поколение само седмици след приключването на аукциона за 5G спектър на честотите в началото на март. С новия лиценз местното поделение на германския гигант Deutsche Telekom вече има действащи базови станции в цяла Австрия.

  Засега те ще покриват 17 общини в 5 провинции, които са предимно в провинцията се казва в прессъобщение, разпространено от компанията. Първоначалната инвестиция е 57 милиона евро и по този начин T-Mobile изпраща с мобилната си мрежата със скорост като от оптични кабели ясен сигнал за цифровото бъдеще на Австрия“, заяви на пресконференция Андреас Бирвирт, главен изпълнителен директор на T-Mobile Austria. Той допълни, че между 2018 и 2021 г. компанията ще вложи около 1 млрд. евро в мобилна и наземна широколентова инфраструктура.

  „Днес Австрия поема роля на първенец във въвеждането на 5G мрежи“, коментира федералният канцлер Себастиан Курц, който присъства на събитието. „Това е решителен момент в повишаването на нашата конкурентоспособност, технологичния напредък и качеството на живот за всички австрийци.“

  В Австрия заработи първата 5G мрежа

  Според Норберт Хофер, министър на транспорта, иновациите и технологиите, столиците на отделните провинции ще имат 5G покритие още от следващата година, а целта е до 2023 г. мрежа да има и по основните транспортни трасета. Цялостно покритие на Австрия би трябвало да е факт през 2025 г., добави той.

  Първите смартфони с възможност да използват 5G мрежи са очаквани на масовия пазар до края на 2019 г. , а през 2020 г. трябва да се увеличи разнообразието на предлаганите модели и навлизането на таблети и лаптопи с този стандарт.

  В понеделник Телеком групата A1, която притежава едноименния оператор в България, обяви, че за 5G мрежите си в Австрия е избрала оборудване на Nokia. Австрийската група се контролира от мексиканската America Movil на милиардера Карлос Слим, както и от австрийската държава. А1 се съгласи да плати за новия лиценз 64.3 млн. евро.

  Финландската Nokia и шведската Ericsson са водещите европейски доставчици на подобна апаратура. Те са в конкуренция с водещия в света производител – китайската „Хуауей“ (Huawei). Китайците са в тежък спор със САЩ, където ги обвиняват, че оборудването им помага на китайската държава да шпионира. От Huawei категорично отричат през продуктите им да се шпионира за когото и да е и искат доказателства за обвиненията. Европейската комисия зае днес позиция като препоръча страните членки да споделят повече информация за намаляване на рисковете за киберсигурността на 5G, но не призова за забрана на Huawei.

  Разпространение на 5G мрежата:

  Населено място Провинция
  Feichtendorf Каринтия
  Villach Каринтия
  Hochstrass Долна Австрия
  Hohenau an der March Долна Австрия
  Loosdorf Долна Австрия
  Oberhofen am Irrsee Горна Австрия
  Ried im Innkreis (3 stations Горна Австрия
  Kaindorf an der Sulm Щаейрмарк
  Kalsdorf bei Graz Щайермарк
  Kapfenberg Щайермарк
  Pirka Щаейрмарк
  Wartberg im Mürztal Щайермарк
  Innsbruck (7 stations Тирол
  Kirchbichl Тирол
  Seefeld in Tirol Тирол
  Serfaus Тирол
  St. Johann in Tirol
  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации