16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоНепознатата Виена: Посещение с екскурзовод в Императорската съкровищница

Непознатата Виена: Посещение с екскурзовод в Императорската съкровищница

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим повече за историята на богатствата, събрани в Императорската съкровищница

Императорска съкровищница, Виена, Хофбург
снимка viennapass.at

Императорската съкровищница, която се намира в един от вътрешните дворове на двореца Хофбург във Виена, е най-значимата в Западния свят. Събрала ценности, надживели превратностите на времето от над хиляда години история, тя представя инсигниите на императорската и църковна власт, скъпоценни камъни, редки произведния на ювелирното изкуство.

Първото детайлно описание на императорската съкровищница от времето на император Леополд I, управлявал между 1658 и 1705 г., дава информация за предметите и начина, по който те са изложени. Мария Терезия нарежда да бъде направена пълна реорганизация на съкровищницата и поръчва великолепни шкафове от орех, в които да бъдат съхранявани и излагани императорските корони, скиптър, пръстени и други символи на властта.

За да можем не просто да разгледаме тази великолепна колекция, но и да се запознаем с историята на най-ценните и красиви предмети в нея, отново сме поканили екскурзоводката Диана Пиперова. Ето какво издава тя в аванс:

Преди да влезем, ще кажа : «Сезам, отвори се» и пред очите ни ще се разкрие един вълшебен свят, колкото красив и богат, толкова и загадъчен. Защото много неща са документирани и доказани, а много други звучат като приказка. Ще застинем във възхищение пред майсторството на дворцовите ювелири, когато сме, например, пред короната на Рудолф или пред златната кана, с която са кръщавани «миропомазаните». В една от залите няма да знаем накъде първо да се обърнем и към кой скъпоценен камък в още по-скъпоценна рамка да погледнем.  Дали към бижутата на Сиси, на нейната свекърва или нейната снаха, дали към «Златната роза» или към короната на Стефан Бочкай, за която се изказват най-невероятни предположения, свързани с българската история. Ще застанем пред шкафа, в който се пази вторият комплект ключове за саркофазите от Криптата на Хабсбургите. Ще видим люлката на сина на Наполеон с разперения орел и богинята Нике, ще се докоснем до филигранното майсторство на ювелирите от херцогството Бургундия, едно от най-богатите на Стария свят.

Имената на някои майстори можем да назовем – например, Дионозио Мизерони, който е моделирал най-големия обработен смарагд в света, поемайки огромен риск да не се разпадне в ръцете му в резултат на едно грешно движение. Други ще останат завинаги неизвестни, като онзи невероятен майстор, сътворил гарнитурата «Лавабо» от над 10,5 кг масивно злато. Ще Ви разкажа каква загадка се крие зад една огромна купа от обработен ахат, най-големия в света, оцеляла цели 16 века и зад рога на кита-нарвал. Ще научите и една твърде интересна криминална история.

С любезното съгласие на Ордена на златното руно, най-елитния аристократичен орден в света, ще видите предоставените от него най-важни предмети от тяхната съкровищница. Ще разгледаме най-ценните експонати от Църковната съкровищница, онези реликви и мощехранителници, които са поставяни до леглото в най-съдбовните моменти на императори и императрици – в последния им час или когато се раждал наследник.

Входът към Императорската съкровищница, пред който ще се чакаме

Но безспорно най-ценното, са онези атрибути на императорската власт на Свещената римска империя, изпълнени със символика, забулени с история и загадки – короната, мантията, кръста-мощехранителница, копието, наричано в България «копието на съдбата». Те са митарствали през вековете между Нюрнберг и Виена, изваждили са ги само, за да коронясат новия император на Свещената римска империя и накрая са намерили покой в Съкровищницата във Виена.

Ако любопитството ви вече е събудено, и нямате търпение да научите повече за загадките и историята на Императорската съкровищница във Виена, побързайте да се запишете. В музея не се допускат групи, по-големи от 20 човека. За да дадем възможност на повече хора да се възползват от разходката, предлагаме два тура.

Посещение с екскурзовод в Императорската съкровищница

Императорска съкровищница, Хофбрг, Виена
Швейцарската порта в двореца Хофбург; зад нея е дворът, в който се намира Съкровищницата

Ще се срещнем пред входа на Императорската съкровищница на 24 март в 11.00 и в 14.30 ч. Намира се в двора на двореца Хофбург след като се мине през Швейцарската порта.

Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място, за деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро).

Цената на билета за музея е 12,00 евро за възрастни, 9.00 евро за пенсионери (над 65 години) и студенти (до 25 години), за деца до 19 г. – безплатно.

Според изискванията на музея групата не може да бъде по-голяма от 20 човека, затова молим за задължително предварително записване на имейл: diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации