16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак българите в Австрия могат да гласуват на предстоящите избори за Европарламент

Как българите в Австрия могат да гласуват на предстоящите избори за Европарламент

-- Реклама --

Българските граждани, желаещите да гласуват за австрийските кандидати, трябва да подадат молба за вписване в местните избирателни списъци до 12 март 2019 г.

избори за Европарламент, Австрия

От 23 до 26 май 2019 г. жителите в Европа ще избират своите представители в Европейския парламент. Близо 400 милиона европейци имат право да заяват своята позиция за бъдещето на ЕС и да изберат 705 депутати, които ще представляват техните интереси през следващите пет години.

За предстоящите избори за Европейски парламент българите, живеещи в друга държава от ЕС, могат да изберат да гласуват за кандидатите на България или да участват в изборите на страната, в която живеят и да гласуват за нейните кандидати. Общото правило е, че в европейските избори може да се гласува само веднъж.

1. Ако българите, живеещи в Австрия, изберат да гласуват за австрийските кандидати за Европарламент – трябва най-късно до 12 март да подадат в общината по местоживеене молба за вписване в европейската листа на избирателите за граждани на ЕС с постоянно местожителство на територията на Австрия, които нямат австрийско гражданство („Antrag auf Eintragung in die Europa-Wählerevidenz für Unionsbürger(innen) die innerhalb des Bundesgebietes ihren Hauptwohnsitz haben„). Разяснения по документа на български език могат да се намерят ТУК.

С това право разполагат:

  • тези, които имат постоянно местожителство в алпийската република (Hauptwohnsitz);
  • навършили са 16 години най-късно ден преди изборите (26 май 2019 г.);
  • не са лишени от активно избирателно право в собствената си държава;

Ако живеете във Виена, така попълненият формуляр заедно с копие от документ за самоличност (паспорт, лична карта) се изпраща на имейл wahl@ma62.wien.gv.at. Има възможност и лично да го занесете в общината по местоживеене.

Ако живеете извън Виена, тези документи се изпращат в общината по местоживеене (Gemeindeamt и Magistrat)или се занасят лично. Възможно е в някои общини да потърсят и документ за адресна регистрация, така че е хубаво да имате готовност да го представите.

Включването в избирателните списъци на Австрия означава, че съответният гражданин е избрал да гласува за австрийските евродепутати и няма право повторно да упражни правото си на глас по отношение на българските кандидати.

В Австрия изборите за Европейския парламент ще се проведат на 26 май (неделя).

С тези избори Австрия ще изпрати 19 свои представители в единствената демократично избирана европейска институция. Досега алпийската република имаше 18 депутати, но с излизането на Великобритания от Съюза общият брой на народните представители се увеличи.

Водещите кандидати на партиите са:

  • Отомар Карас (Народна партия)
  • Андреас Шидер (Социалиситическа партия)
  • Вернер Коглер (Зелени)
  • Клаудия Гамон (НЕОС)
  • Харалд Вилимски (Партия на свободата)
  • Йоханес Фогенхубер (Jetzt-Liste Pilz)

Все повече австрийци оценяват като важно членството на страната в ЕС

Чрез електронно гласуване партия „Да, България” провежда вътрешни предварителни избори за евродепутати


 2. Ако българите, живеещи в Австрия искат да гласуват за българските кандидати за Европейски парламент 

Все още липсва официална информация за провеждането на изборите на австрийска територия и броя на избирателните секции.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации