8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаАнна Нетребко ще пее на Бала на баловете

Анна Нетребко ще пее на Бала на баловете

-- Реклама --

Началото на балния сезон във Виена започва официално на 11 ноември в 11.11 ч. с валс на Грабен. Краят на този пети сезон, както шеговито го наричат виенчани, съвпада с началото на великденските пости според католическия календар. В този период в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала като най-големият и известен е Балът на Операта.

В началото бяха танците

Празненства с танци са се провеждали още през 1814-1815 г. в двореца Хофбург. С откриването на Виенската опера през 1869 г. те се пренасят в новата сграда, а първият истински „виенски бал”  там се провежда на  26 януари 1935 г. Така се поставя началото на традицията това събитие да се състои винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на Великденските пости по католическия календар. В годините на Втората световна война тържества с танци спират. Баловете отново влизат в живота на виенчани на 9-и февруари 1956 г., когато Австрия вече е независима държава, а сградата на Операта е възстановена от бомбардировките. Заради войната в Персийския залив през 1991 г. балът е отменен.

150 години от създаването на Виенската държавна опера

Точно век и половина Виенската опера е символ на музикалния живот и пазител на традициите в австрийската столица. Тазгодишното издание на Бала на баловете, което ще се проведе на 28 февруари, ще бъде посветено именно на този значим юбилей. Мотото остава „Alles Oper” и по стените отново ще могат да се намерят цитати от известни опери. Балът на баловете събира звезди от цял свят и се открива с реч на австрийския президент, химна и фанфари.

Зад кулисите

Виенският бал отдавна си е спечелил репутацията на значимо светско събитие и не случайно австрийската телевизия ORF предава три часа на живо от залата и салоните на Операта. Затова и всяка подробност, свързана с организацията и гостите се чака с нетърпение. А тази година новости в сценария не липсват.


Готови ли сте за балния сезон, дами?


Дизайнер на прочутата тиара на дебютантките е Донатела Версаче. Темата е вдъхновена от операта на Вагнер „Рейнско злато”. Тя ще бъде изработена, както винаги, от ювелирите на фирма Сваровски.

За първи път хореографията на танците за откриването на събитието е поверена на танцово училище извън Виена. Santner идва от Горна Австрия, а основателите му Мария и Кристоф не са посещавали никога самия бал. 144 двойки от 13 различни държави ще дебютират на тазгодишното издание на Виенския бал на Операта.

Освен с музика и танци събитието ще се запомни и с голямо светлинно шоу “Arkestra of Light”, което ще се осъществи по предната фасада на сградата на Операта.

Звездно присъствие

Вече бе обявено, че една от звездите на Виенската опера – сопраното Ана Нетребко ще пее при откриването на прочутия бал. Тя ще бъде заедно със съпруга си Йосиф Айвазов и освен солови изяви, двамата ще изпълнят заедно ария от „Бохеми” на Пучини.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации