18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияДеси Гаврилова: „Книговище“ цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие...

Деси Гаврилова: „Книговище“ цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца

-- Реклама --

Книговище е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени детски книги, специално създадена за децата на България, обяснява Деси Гаврилова, една от основателките на дигиталната платформа 

 

Интервю Елица Ценова

Спокойно може да кажем, че идеята за Книговище тръгва от Виена. От няколко години Деси Гаврилова живее в австрийската столица. Наблюдавайки как 9-годишният й син буквално „изяжда“ книгите, за да печели точки в сайта antolin, тя решава, че и българските деца трябва да имат такава дигитална платформа, която да стимулира четенето с разбиране и да го превръща в удоволствие. 

Представете ни проекта „Книговище”?

Книговище.бг е вид игра на въпроси и отговори по прочетени детски книги – той е интернет платформа, която предлага въпросници към детски и юношески книги, с които децата проверяват степента, в която са разбрали и осмислили прочетения текст. В сайта децата избират заглавието на прочетената книга, отговарят на въпросите и печелят точки, качват нива, получават Книговищни звания и грамоти, както и генерират списък на прочетените от тях през годината книги. Достъпът до сайта се предоставя на учениците от учителя като всеки ученик получава собствено потребителско име и парола. Важен ефект, който ползването на продукта в учебния процес поражда, е елементът на сравнение между децата, на „заразата“, така да се каже –

покрай ползването на сайта децата естествено започват да говорят с приятелчетата си за книги и да четат повече.

Амбицията ни е списъкът със заглавия, за които предлагаме въпросници, да наподобява добре заредена библиотека: основно художествена литература за съответните възрастови групи, но също и познавателни книги на разнообразни теми, като базата от книги, към които предлагаме въпросници, се допълва и обогатява постоянно. Имаме смели планове за развитие на платформата в следващите години, когато имаме намерения да добавим и елемент, развиващ медийната и гражданска грамотност на децата, както и материали в помощ на работата на учителите. Накратко, очакваме Книговище.бг да расте многостранно, забавно и полезно за българските деца.

Как се зароди идеята за създаването на тази дигитална платформа?

От няколко години живея във Виена и покрай сина ми, който сега е на 9 години, не само научих за платформата Antolin.de, но и няколко години подред наблюдавах как този оригинален продукт кара децата да четат повече, да говорят за книги, да са горди от това, че четат и разбират прочетеното. Впечатли ме по какъв успешен и оригинален начин Антолин хвърля мост между навиците на съвременните деца за „плуване в дигитална среда“ и аналоговото занимание на четенето, за да стимулира укрепването на читателските навици на децата.

В България 42 % от 15-годишните деца са функционално неграмотни и това е цифра, която не вещае нищо добро за страната. Това означава, че тези млади хора не могат да отсеят важното от маловажното в един текст, не могат да извличат знания от прочетеното, които да прилагат в друг контекст, на са способни на критическо мислене. В света на 21 век, в който машините и роботите ще превземат огромна част от работните места, реализацията на тези хора ще е изключително трудна.

Поиска ми се българските деца също да имат един приятел, спътник и помощник в изграждането на читателски навици и така постепенно проблемът с високите нива на функционална неграмотност в България да бъде преодолян. За мен, ако помогнем дори само на едно дете да тръгне по пътя на радостта от знанието, усилието си е струвало. Надяваме се обаче да повлияем на хиляди деца.

Така се запалих от идеята за създаване на български аналог на „Антолин“ (впрочем, смeя да твърдя, че Книговище ще е дори по-хубав). В един период почти само за това говорех и имах късмета да запаля за каузата още две смели жени – и двете с дългогодишен опит в книгоиздаването и образованието – и трите решихме заедно да поставим началото на платформата, която след множесто работни заглавия стана Книговище.бг. Впрочем, „книговище“ е дума, измислена от Иван Богоров в средата на 19 век, която означава „Библиотека“.

Искра Джанабетска, Деси Гаврилова и Яна Генова са трите дами, които дават старт на Книговище

Коя е основната целева аудитория на сайта? Ще може ли да се ползва и от българските деца, живеещи в чужбина?

Основната група, към която се целим са децата от 1-и до 7-и клас, като в първата година приоритетно ще налагаме продукта сред децата от 1-и до 4-и клас. Достъпът до Книговище.бг става чрез абонаменти като най-препоръчително е да се правят абонаменти на ниво клас или цяло училище. От една страна, защото така цената за един ученик пада до около левче за година, но преди всичко заради това, че в динамиката на груповото ползване на продукта, четенето става тема за разговор на децата, получава се ефектът на „заразата за четене“ и така то става позитивно преживяване, което си струва.

Ще предлагаме и индивидуални, както и семейни абонаменти, за да дадем възможност на родителите сами да предоставят достъп до Книговище на децата си.

Книговище ще може да се ползва разбира се и от българските даца, живеещи в чужбина. Предимството на дигиталните технологии е, че достигат до всички точки на света. Надяваме се скоро всички български училища в чужбина да абонират учениците си за Книговище и така да им предоставят един стимул да четат на български – нещо, което не винаги е лесно, когато децата живеят и учат в чуждоезикова среда.

На какъв етап е подготовката на сайта и кога да очакваме официалния му старт?

На 21-и януари ще пуснем тестовата версия на Книговище.бг . До 24-и май всеки ще може да влиза свободно в Книговище и да попълва въпросници, за да добие представа как работи сайтът. В този период се надяваме да получим ценни коментари, които да ни помогнат да доосъвършенстваме продукта. На 24-и май предвиждаме да представим платформата в нейния завършен вид и да започнем абонаментната кампанията.

Бихте ли ни представили хората зад този вдъхновяващ проект? Как осигурявате финансиране и получавате ли подкрепа от някои институции и организации?

Вече споменах за двете смели и компетентни жени, които се впуснаха с мен в прикючението, наречено Книговище. Това са Искра Джанабетска и Яна Генова. Искра има над 10-годишен опит с проекти в сферата на образованието. В работата си тя общува с деца и младежи от различни социални групи и ежедневно вижда, че именно четящите деца са най-успешни, независимо в каква сфера искат да се развиват и какви са финансовите възможности на семействата им. Като професионалист в сферата на книгоиздаването и преводите, Яна познава стотици инициативи в подкрепа на четенето, в много различни държави. Трите имаме общо седем деца и разнообразен опит с възпитаването у тях на любов към четенето.

С подкрепата на платформата  Time Heroes привлякахме над сто доброволци, които в момента създават въпросници за Книговище. За мен е изключително вдъхновяващо да виждам как хора от цялата страна, от ученици до пенсионери, хора с разнообразни професии се вдъхновяват от идеята и отделят от времето се, за да станат част от общността „Книговище“.


Стани доброволец и помогни на Книговище да зарадва децата


Щастливи сме с успеха си до този момент в инициативата „Промяната“ на Нова ТВ  и фондация Reach for Change, където след сериозна конкуренция от общо 120 изключително смислени социални стартъпи, станахме един от петте проекта, които достигнаха до финала. Впрочем, последната фаза на състезанието вече започна и ако сте харесали каузата на Книговище, можете да гласувате за нас ТУК.

Вие като родител какво очаквате от Книговище?

Надявам се Книговище да донесе много радост както на българските деца, така и на техните родители и да ги подпомогне в това с лекота да преведат децата си към любовта към знанието. Надявам се повече български родители да могат да се радват на реализацията на своите деца и на това, че те са израстнали като знаещи, активни, пълноценни хора.

Деси Гаврилова

Визитка:

Деси Гаврилова е съосновател на Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София и много други инициативи в полето на европейската и българска култура. Развива политики за финансиране на проекти в областта на музиката, танца и театъра. Има магистратура по театрознание в НАТФИЗ и по публични политики в СEU, както и специализация по културни политики в Оксфорд. От няколко години живее във Виена. Омъжена е и е майка на три деца.

 

Ако сте харесали идеята за Книговище, искате да следите развитието на платформата и да ползвате услугите й, харесайте страницата й във Фейсбук ТУК

Книговище е един от финалистите на ПРОМЯНАТА – социално отговорна инициатива на Нова ТВ, която се организира в партньорство с Reach for Change България. Ако и вие вярвате, че промяната е в четящите деца, гласувайте за Книговище до 4-и февруари ТУК.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации