10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоИзложба на картини гради мостове между България и Австрия

Изложба на картини гради мостове между България и Австрия

-- Реклама --

Експозицията е посветена на Пловдив – културна столица на Европа 2019 и е част от програмата, посветена на 140-та годишнина от началото на българо-австрийските дипломатически отношения

Съвременни български и австрийски художници, както и творци от други европейски държави, но живеещи в Австрия, представят свои творби в БКИ”Дом Витгенщайн”. Темата на изложбата, организирана съвместно от Българския културен институт, Градската галерия в Пловдив и Професионалното сдружение на художниците в Австрия (провинции Виена, Долна Австрия и Бургенланд) е „Без мостове няма връзка”.

Физическите мостове се проектират и градят от архитекти, инженери и строители, спазвайки законите на физиката. Те са масивни, стабилни и удържат на напрежението на човека и природата. Културните мостове са невидими и крехки, но не се подават на натиска на времето и промените. И ако първите се изграждат от метал и бетон, то за вторите са нужни емоции и усмивки, вградени в музиката, литература, изобразителното изкуство.

Важното е, че всички мостове свързват градове, държави, хора и спомагат за сближаването, опознаването и изграждането на общности.

Изложбата ще бъде представена във Виена от 16-и януари до 22-и февруари, а през лятото от 8-и август до 1-и септември ще гостува в Пловдив. Така тя ще бъде свързващо звено между творци от различни държави, обединени от любовта към изкуството.

Със свои платна в експозицията участват Емилия Арабаджиева, Габриеле Бина, Иван Чакъров, Улрике Чладек, Ангелика Хофмайстер, Ангел Китипов, Лили Кючукова, Атанас Колев, Герлинде Козина, Беатрикс Кутчера, Бригите Лихтенхофер, Еда Мали, Йоли Маурер, Бригите Майсъл, Регина Мерта, Бойко Митков, Николай Няголов, Никола Певичаров, Ренате Полцер, Алфред Постман, Гизела Раймер, Марина Зайлер-Недкоф, Николай Томов, Адолф Тума, Бернхард Визер, Лешчек Висниевски и Циръл Бертхилд.

Откриването на изложбата е на 16-и януари (сряда) от 18.30 ч.  в БКИ”Дом Витгенщайн” (Parkgase 18, 1030)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации