5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаМеждународната пътуваща изложба "Витгенщайн 1918-2018" спира във Виена

Международната пътуваща изложба „Витгенщайн 1918-2018“ спира във Виена

-- Реклама --

Международният проект е със силно българско участие и е посветен на 100-годишнината от завършването „Логико-философския трактат“ на Лудвиг Витгенщайн

Светлана Мирчева

Според Лудвиг Витгенщайн за най-важните неща в живота не можем да говорим. За тях трябва да мълчим. Това е един от основните възгледи на големия философ, който е убеден още, че „границата на моя език е границата на моя свят“.

Завършен през 1918 г., неговият „Логико-философски трактат” оказва изключително въздействие върху развитието на философската мисъл на 20-и век. Но Витгенщайн е бил не само мислител, а и архитект, дизайнер, ценител на изкуството. Затова и личността и творчеството му продължават да бъдат обект на изследване не само от философи, но и от литератори, артисти, архитекти.

Опит да се съберат различните фасети на тази многостранна личност е и международната пътуваща изложба „Витгенщайн  1918-2018”. Със средставата на мултимедийните визуални изкуства артистите се захващат с не леката задача да проследят влиянието на неговите идеи в 21-ви век.

Освен пътуваща, изложбата е и модулна – куратори, участници и експонати ще се сменят в зависимост от мястото, на което гостува експозицията. Идеята е на Денис Паризек, Минна Антова, Оскар Санчес, а целта им е да разчупят географските и мисловни граници, да разчоплят темите, които са в основата на философията на Витгенщайн и всеки творец  да сподели  своята визия за връзката им със съвременността.

„Стаята на Витгенщайн“, Мина Антова

България, Мексико, Австрия, САЩ, Япония и Румъния са спирките, на които ще спре изложбата.

Проектът се реализира от БКИ”Дом Витгенщайн”, Съюза на българските художници, галерия „Структура”, София и Съюза на австрийските галерии за модерно изкуство.

Изложбата ще бъде открита на 4-и декември в БКИ”Дом Витгенщайн”. В нея ще бъдат показани творби на Минна Антова, Жарко Алексич, Мандарина Браузеветер, Илзе Клан, Мария Грюн, Ясен Гюзелев, Агнес  Хамвас и Хуберт Хаслер, Едгар Хонечлегер, Юкика Кудо, фондация Фредерик и Лилиан Кислер, Оскар Куето, Михаел Кох, Светлана Мирчева, НОИМА, Лили Кото Олив и Лаурентиу Виргил Шпатару, Аделина Попнеделева, Илиан Савков и Франс Васерман.


Събитието е свързано с няколко важни дати:

2018 – председателство на България и Австрия на Съвета на ЕС

1918 – Витгенщайн завършва своя „Логико-философски трактат”

1928 – Маргарете Стонбъроу-Витгенщайн се нанася в Дом Витгенащайн

1975 – Дом Витгенщайн е закупен от България

2018 – започва международната интердисциплинарна пътуваща изложба „Витгенщайн  1918-2018”


КОГА: 4-и декември (вторник) от 19.00 ч.

КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“

Parkgasse 18, 1030 Виена

Повече информация ТУК

_______________

Още по темата:

Виена – Витгенщайн и прозорчета на надеждата

Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ отбелязва 40 години от създаването си

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации