19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледният базар в парка на двореца Шьонбрун навършва 25 години

Коледният базар в парка на двореца Шьонбрун навършва 25 години

-- Реклама --

Какъв по-красив и романтичен декор може да има зa една коледна приказка от истински бароков дворец? С  елегантно украсена елха, цветни дървени къщички и богата културна програма коледният базар в парка на двореца Шьонбрун е сред най-красивите и посещавани във Виена.

Тази година той отваря врати на 24 ноември, отбелязвайки своя четвърт век. Хиляди гости отново ще дойдат на пунш и печени кестени в императорския двор. Близо 80 стилно украсени къщички предлагат ръчно изработени сувенири, красиви бижута, носталгични играчки за елха и разбира се, всевъзможни вкусотии. Различните вариации на пунш и греяно вино вървят чудесно с големите печени на фурна картофи с пълнеж, щедрите филии домашен хляб, намазани с местни пастети и топлите наденички. Трудно се устоява и на аромата на карамелизирани бадеми, меденки и печени кестени.

коледен базар в Шьонбрун
© WienTourismus / Christian Stemper

Богата културна програма

Една от отличителните черти на този коледен базар е сцената в центъра, на която всеки ден се изявяват певчески хорове, духови оркестри и музикални групи.Техните изпълнения започват в делнични дни в 18.00 ч., събота, неделя и в празнични дни – от 14.00 или 15.00 ч. и са чудесно допълнение към коледната атмосфера.

По случай 25-я си рожден ден коледният базар ще покаже специален адвент календар. Висок 3 м, той има 25 вратички, които ще се отварят всеки ден от 1-и декември до Коледа. Зад тях създателят на календара Кристоф Кремер е оставил по едно красиво произведение на изкуството, свързано с празника.


Виена грейна в коледна украса

Започва коледният базар пред виенското кметство


За малките посетители

Както винаги и тази година, най-малките посетители няма да скучаят. На тяхно разположение е уютна работилничка, в която могат да направят фигурки от марципан или да украсяват меденки. Предвидени са и други игри и забавления и разбира се, награди. Да не забравяме, че в двореца Шьонбрун се намира Детският музей (Kindermuseum), в който също има многобройни изненади за децата.

На пети и шести декември от 14.00 до 18.00 ч. добрият Николаус ще се разходи сред посетителите и ще раздаде дребни лакомства на децата.

Коледният базар пред двореца Шьонбрун приключва на 26 декември, но още на следващия ден се превръща в новогодишен базар и продължава до шести януари.

снимка Елена Масларова

Работно време:

  • Ноември до 23.декември: 10.00 bis 21.00 ч.
  • декември: 10.00 до 16.00 ч.
  • Декември 2018 до 6. януари 2019: 10.00 до 18.00 Uhr

Как да стигнем с обществен транспорт:

Линия U4, спирка Schönbrunn или Hietzing

Трамвай линия 60 oder 10

Автобус 10A

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации