5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПредизвикателството да развиваш бизнес в Австрия

Предизвикателството да развиваш бизнес в Австрия

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Австрия е добре уредена държава с отлична инфраструктура и централно местоположение в Европа. Работещата съдебна, данъчна и социална система, развитите комуникации и високият стандарт на живот са част от добре известните предимства на алпийската република като място за бизнес. Чрез различни организации, субсидии, образователни курсове и семинари държавата се стреми да насърчава развието на предприемачеството.

Но как изглеждат нещата на практика? Колко трудно е чужденец  да започне и развие бизнес на един изключително конкурентен и плътно сегментиран пазар?

С тези въпроси се обърнахме към трима българи, които от по-дълго или по-кратко време са част от бизнес средата в Австрия.

Диана Меданова е застрахователен брокер и консултант по застрахователни иновации. Тя е създател и собственик на Versnova – дигитална платформа, предлагаща възможност за безплатно и професионално онлайн сравняване на тарифите на над 25 вида застраховки (за автомобил, застраховка на имуществото и дома, здравна застраховка, домашни любимци и мн.др). Меданова е завършила магистърска програма по мениджмънт и маркетинг към Виенския икономически университет и университета в Сан Паоло (Бразилия). Живее и работи в Австрия от 2007 г.

Диана Меданова
Диана Меданова

Стоил Кордев е управител на Easy Kauf GmbH – фирма, занимаваща се с продажба на LED осветление под марката UniLED, както и с планиране на цялостното осветление в домашни, офис, улични и индустриални условия с DiaLUX. Собственик е на апартхотел и планира разширяване на хотелиерския бизнес. Той е завършил Икономическия университет във Виена, има магистърска степен по право от Югозападния университет „Неофит Рилски” и по счетоводство и контрол и здравен мениджмънт от УНСС. В Австрия е от почти 20 години.

Стоил Кордев

Васил Ивановски е управител на пекарна за ядки Daria’s Nüsse, която предлага висококачествени прясно изпечени и натурални ядки, сушени плодове, шоколадови продукти,  иновативни дехидратирани храни в различни вкусове. Той има дългогодишен опит във финансовата сфера, а в Австрия е от по-малко от две години.

Началото не е особено трудно, но изненади дебнат отвсякъде

Регистрирането на фирма в Австрия не е трудно и не отнема време. В сайтовете на институциите има изчерпателна информация, а голяма част от процедурата се осъществява онлайн, което е голямо улеснение.

Регистриране на дружество с ограничена отговорност в Австрия

Текст адв.Невена Шотекова-Цьохлинг

В Австрия са разпространени следните видове юридически форми за търговска дейност – ЕТ, ООД и АД както и командитни и отворени дружества.

Една от най-често срещаните форми на дружества в Австрия, както и в България, е дружеството с ограничена отговорност или тн. ООД (GmbH bzw. Gesellschaft mit beschränkter Haftung). Най-значимите причини за честото създаване на тази форма на дружество са ограничената отговорност на съдружниците при изпадане в несъстоятелност, както и сравнително лесната процедура за откриването на самата фирма.

Прочети повече 

Все пак стъпването на нов пазар е свързано и с предварителни проучвания и изчисления. „Бяхме идвали няколко пъти във Виена и много харесвахме града. Близостта с България, редът и качеството на живот надделяха при решението да се преместим тук. Преди да започнем собствен бизнес се допитахме до консултанти, за да разберем особеностите на местния бизнес климат, възможностите и най-вече предварителните разходи, необходими за старт”, споделя Васил Ивановски. Той е категоричен, че не е бил добре информиран и подготвен за изненадите, които го очакват. Една от тях е т.нар. Ablöse, необходимо при наемане на търговски обект. Оказва се, че парите, които се искат за залог, могат да достигнат до 200 000 евро! Дори и по-ниските суми са значително финансово натоварване за човек, който прави първите стъпки в бизнеса и калкулира всеки разход.

Започвайки собствен бизнес в Австрия, особено, ако е свързан с наемането на търговско помещение и допълнителна работна ръка, човек трябва да се подготви добре финансово. Като се започне от плащането на осигуровки и застраховки на персонала, през 13-а и 14-а заплата и се стигне до разходи за паркиране, реклама и др. – всичко тук е значително по-скъпо в сравнение с  България, регулацията е по-сложна и стриктна, а пазарът е доста консервативен и труден. Тези изводи се потвърждават и от Диана Меданова, и от Стоил Кордев.

Ах, това финансиране

И тримата участници в разговора са единодушни, че сред най-големите трудности за развитието на бизнес в Австрия е набавянето на капитал. Тъй като първите една-две години са критични за задържането на пазара, предприемачът трябва да си подсигури достатъчно финансиране. В голяма степен това определя и шанса за оцеляване. „Статистиката показва, че 65% от фирмите с малък или недостатъчен капитал за бранша, фалират през първите три години. В Австрия по принцип има много възможности за финансиране. Аз не съм ги ползвал досега, но съм ги проучвал”, споделя своя опит Стоил Кордев. Неговата формула е да комбинира няколко различни по вид бизнеси, които да генерират парични потоци, позволяващи взаимно допълване на финансите. „Капиталът дава увереност и спокойствие, което те освобождава и можеш да мислиш в перспектива. Липсата на капитал пък обратно – обрича те да се въртиш в кръг и губиш гъвкавост”. Диана Меданова също е на мнение, че достъпът до рисков капитал в Австрия е затруднен и в случай, че й се наложи да разширява бизнеса си, би потърсила финансиране в друга държава.


Полезни адреси на български експерти и консултанти в Австрия


Културни особености

Едно от нещата, които човек най-трудно може да си представи и предвиди, ставайки предприемач в Австрия, са местните културни особености. Пазарът в Австрия, част от регулациите и отношенията между заетите в бизнеса лица най-често се определят като консервативни. Въвеждането на иновативни продукти, промяна в правилата и в начина на работа тук се случват бавно. „Онлайн застраховките в Англия заемат 60% от пазара, в Германия – 30%, в Австрия техният дял е под  5%”, дава пример от своя бранш Диана Меданова. Управителят на Daria’s Nüsse също бързо е разбрал, че австрийците са трудни клиенти – трябва им много време, за да се решат да пробват нещо ново, резервирани са към непознатото, не се доверяват лесно. От друга страна, ако ги спечелиш, те са лоялни и подкрепят желания продукт без да пестят средства.

Магазинът на Daria’s Nüsse

Друго, което прави впечатление, е културата на общуване – повечето клиенти знаят какво искат, оценяват качеството, информират се. Това от своя страна предполага и специален подход към потребителите и много внимателен подбор на персонала. „Ние предлагаме чист натурален продукт, който представен по подходящия начин, бързо се харесва на клиентите”, допълва Ивановски. За Кордев личното общуване с клиентите е важна част от бизнеса, защото „хората влизат в магазина, за да получат професионална консултация, а не само да си купят даден продукт”.

Не си местен

Един болезнен и неизбежен  аспект от бизнес средата в Австрия е отношението към чужденците. Под една или друга форма то се усеща било като снизхождение, пренебрежение или откровена обида. „Незнанието на немски език ни създаде неподозирани пречки в началото”, споделя горчив опит Васил Ивановски.

Дори когато липсва езикова преграда, се намират достатъчно основания за демонстрация на отношение. „Още по-сложно е, когато аз като чужденец съм в позицията на работодател. Австрийците трудно се адаптират в такава среда и конфликтът  често е неизбежен”, казва Стоил Кордев.

Темата е особено болезнена за Диана Меданова: „Представете си млада, жена, чужденка в застрахователния бизнес, окупиран от мъже с 40-годишен опит. Аз, малката рибка, трябваше да се науча да плувам в море, заобиколена от акули”. В онлайн бизнеса дискриминацията не е толкова осезаема и при все това младата жена не рядко се сблъсква с недоверие заради акцента си.

Изключително качествен продукт, професионализъм и търпение са част от съставките на рецептата за преодоляване на първоначалния скептицизъм на австрийците.

Данъци и регулации

Данъците са най-голямата тежест за развитието на бизнеса в Австрия. Въпреки че самата данъчна система е гъвкава и има диференцирана ставка за ДДС, почти половината печалба се връща под формата на данък. Заплащането на 13-та и 14-та заплата, многото почивни дни, ограниченията в работното време, високите такси и често прекомерните регулации също са сериозно натоварване за бизнеса и особено за малките и средни предприятия. И ако през първите три години новите фирми могат да ползват известни преференции, след третата година удържането на финансовия баланс става изключително трудно. Затова и най-голям процент фирми излизат от пазара именно тогава.

Таблицата е подготвена от Маг.Елизабета Колева, данъчен консултант

Уроци и съвети

Натрупали опит на австрийския пазар Диана Меданова, Стоил Кордев и Васил Ивановски могат да споделят научени от практиката уроци.

Диана Меданова: С първата ми фирма в Австрия през 2008 г. създадохме сайт за сравняване на застраховки. Това беше нещо съвсем ново тогава и всички ни гледаха с недоверие. Конкуренцията се появи в лицето на австрийска фирма, която инвестира много средства в реклама. Мислех, че загиваме. Когато обаче те пуснаха клип по телевизията, посещенията в нашия сайт рязко скочиха. Без да иска конкуренцията ни направи услуга, популяризирайки сравняването на застраховки като услуга, което доведе нови клиенти и при нас. Всъщност, най-големите предизвикателства отключват и най-големите възможности.

Човек се учи от грешките си, така че не съжалявам за тях. Най-големият урок, който научих (той беше и най-скъпият) е, че не трябва да се пести от адвокат и счетоводител. Ако искате да правите сериозен бизнес, всичко трябва да е изпипано и тези хора са десните ви ръце. Човек трябва да си знае цената, да не се подценява и да се научи да казва „не”. С времето е важно да се намери и добър баланс между личен живот и работа.

Стоил Кордев: Преди да започнеш какъвто и да е бизнес, трябва да си наясно какви цели и очаквания имаш и как ще ги постигнеш. Затова е нужна добра квалификация, търпение и много информация. Най-добре е човек да се концентрира върху конкретна ниша, да търси различни канали за предлагане на своите стоки или услуги и да направи задълбочен анализ на средата. Достатъчното стартов капитал осигурява свобода и гъвкавост на бизнеса, а човек трябва да се подготви, че 2-3 години са нужни само за налагане на пазара.

От 19-годишен се занимавам с частен бизнес – имал съм и загуби, и грешни ходове, но съм успявал да балансирам. Грешката, която няма да повторя, е да започна бизнес на приятелска основа, без да съм сигурен кой стои пред мен и на какво е способен, за да просперира. Ще си позволя да перифразирам Чърчил: „В бизнеса няма приятели, има интереси”. Това е най-добрият урок, който научих за много години като предприемач. Ако човек търси обективно мнение – семейството е най-добрият съветник.

Васил Ивановски: Пазарът в Австрия има голям потенциал, но преди да се стъпи на него трябва много внимателно проучване на микро и макро средата. Личният опит на място, познаването на културните особености, владеенето на езика са съществени елементи, които не бива да се подценяват. Ще дам един пример. Бяхме избрали вече име на пекарната за ядки, опаковките бяха отпечатани, когато случайно разбрахме, че на разговорен немски това име има леко обидно значение. Трябваше буквално за часове да променим цялата концепция.

Консултантите, до които се допитахме, ни начертаха една доста подвеждаща картина за условията за развитие на бизнес тук и подходихме с твърде голяма доза оптимизъм. Човек се учи и в движение, но ако имахме по-точна предварителна информация, можеше да избегнем някои грешки. Все още сме нови тук, но това, което виждам е, че всичко е по-сложно и по-скъпо от първоначалните очаквания, но все пак нещата се случват. Може би по-бавно от желаното, но целенасочените усилия дават резултат.

Условия за успех

В Австрия не е трудно да започнеш бизнес, трудно е да го задържиш и развиеш. Затова са нужни много усилия, мотивация, не малка доза лудост и късмет. Постоянното обновяване на продуктовия асортимент и предлаганите услуги, поддържането на постоянно високо качество, развитието на нови канали за дистрибуция, ежедневен пряк контакт с клиентите са част от нещата, които помагат за успеха на фирмата. Не бива да се забравя и поддържането на квалификацията чрез допълнителни курсове, срещи с експерти, следене на новите технологии, развитието на нови стратегии. Не е лесно. Но пък си заслужава. Защото всеки доволен клиент води след себе си нов. И бизнесът върви напред.

Български инвестиции в Австрия

Все повече български фирми усещат родния пазар твърде тесен и търсят разширение отвъд границите му. Те вярват, че притежават необходимия опит и ноу-хау, за да предложат услугите си и на австрийския пазар.

Поради по-високите разходи за труд и данъци, нашите фирми предпочитат да внасят готов продукт, а не да произвеждат на място. Такива са наблюденията на Wirtschaftsagentur Wien: „Най-често следваният модел е установяването на малък офис в Австрия и използване на евтините ресурси в България”.

„Интерес от стъпване на австрийския пазар има от страна на български фирми за облекла, производители на био продукти и розово масло, IT компаниите също търсят тукашни партньори”, казва Десислава Стоянова, ръководител на Търговския отдел към българското посолство във Виена. 

Прочети повече

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации