10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалокултураблаготворителностВиена: Певците от българския хор на слепите „Акад.Петко Стайнов” изпълниха с красота...

Виена: Певците от българския хор на слепите „Акад.Петко Стайнов” изпълниха с красота и дух Миноритенкирхен

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

„Когато живееш в тъмнина, се стремиш неистово към светлината. Не можеш да я видиш, но се опитваш да си я представиш”. Това ми каза един от незрящите хористи в паузата на концерта „За теб пеем ние”, състоял се на 2-ри ноември в една от най-красивите църкви в центъра на Виена – Миноритен. С тези думи човек разбира напълно и мотото „Пътешествие на светлината” на първото  турне в Австрия на българския хор на слепите „Акад.Петко Стайнов”.

В програмата на концерта бяха подбрани църковно-славянски песнопения и две нови произведения от австрийския композитор Акош Банлаки, написани специално за състава. Песните изпълниха църквата и публиката остана очарована от красотата и хармонията, разливащи се в пространството.  Солистите Нели Стойчева-Василева, Ивайло Донков, Петър Петров и Антон Петров показаха високо професионално ниво и плениха публиката със своите изпълнения. Синхронът между хористите е удивителен, имайки предвид, че половината от тях са слепи и не могат да видят диригента. Това единство се постига с много работа по време на репетициите и голяма концентрация на самия концерт. Това ми обяснява певецът Александър Попов и допълва, че през цялото време на сцената е изключително съсредоточен, защото следи всяка нота, изпята от  приятелите му в хора. Той е завършил Консерваторията, свири на няколко инструмента и цял живот се занимава с музика. „Сутрин като стана, първата ми работа е да си пусна нещо за слушане”. Чете много и се радва, че вече има и аудиокниги. Както и останалите хористи, той е за първи път е в австрийската столица и усеща града като спокоен и удобен, но по-важното е, че това е мястото, където са свирили неговите кумири Моцарт и Хайдн.

Хорът на слепите „Акад.Петко Стайнов“ по време на концерт в Миноритенкирхе, Виена снимка Меланж Булгарен

„Музиката е всичко за мен”, казва Александър. Последните години са трудни за музикантите в България и още повече пък за незрящите, но те не се отчайват. Питам го какво си представя, докато пее. „Няма как да си представям някаква картина, защото аз никога не съм виждал. Знам, че тревата е зелена, защото така съм чел, но не знам как изглежа това зелено. Знам, че черно и бяло си отиват, но само толкова”. За него и неговите колеги музиката е усещане, тя идва от сърцето и няма нужда да бъде описвана. „Музиката е душа. Вие виждали ли сте душата?”, добавя друг от хористите. Не е задължително да си зрящ, за да твориш красота и носиш радост на хората около теб. Достатъчно е да имаш вътрешния подтик да създаваш и даваш на другите. А талант тези хора имат в изобилие. Носят в себе си и вярата в доброто, и упоритостта да преодоляват тъмнината в ежедневието си. Именно за това и досегът с тяхното изкуство е толкова вълнуващ и емоционално зареден – зрителите поглъщат не само изяществото на музиката, но и позитивната енергия, сила и достойнство, излъчвани от хористите.

Петър Матев е диригент на хора от 1997 г. Между него и хористите му е изградена стройна система за комуникация, за която той разказа в специално интервю за Меланж Булгарен. На 2-ри ноември в Миниритенкирхе имахме възможност да се убедим, че този уникален по рода си в ансамбъл наистина е в състояние да изпее всичко. И да плени публиката, която се отблагодари с продължителни аплодисменти.


Петър Матев, диригент на хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“: Вдъхновяват ме любовта и добротата

Хорът на слепите „Акад.Петко Стайнов“ с първо турне в Австрия


Програма на турето:

Хор на слепите "Акад.петко Стайнов" турне във Виена1.11. (четвъртък) от 18 ч. – откриване на изложбата, БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien,
Вход свободен

2.11.(петък) от 19.00 ч. – „Тебе поем”, концерт с православни песнопения, Minoritenkirche, Minoritenplatz 2A, 1010 Wien,
Вход – дарение € 12,

3.11.(събота) от 19.00 ч. – „Тебе поем”, концерт с православни песнопения, Wienerwalddom, 3032 Eichgraben NÖ,
Вход – дарение € 12,

4.11. (неделя) от 10.00 ч. – Литургия, Българска православна църква „Св.Иван Рилски”, Dunklergasse 21, 1120 Wien,

Вход свободен

6.11.(вторник) от 16.30 до 21.00 ч. – „Пъстри трептения” – креативно-музикално-кулинарен проект в сътруничество със сдружение „Бликконтакт” и хор „Табита”(Швехат) Pfarre Schwechat Hauptpl. 5, 2320 Schwechat
– 16.30 до 18.00 ч. – интерактивни мероприятия за незрящи с участието на всички желаещи
– 18.30ч. – откриване на австрийско-български бюфет
– 19.30 до 21.30 – концерт – 1-ва част изпълнява хор „Табита”, 2-ра част – Хор на слепите „Акад.Петко Стайнов”, тържествен финал с участието на двата хора.
Вход – свободно дарение

7.11.(сряда) от 18.00 – Заключителен концерт с прожекция на документален филм
– 18.00-18.30 ч. – прожекция на филма „120 г. Петко Стайнов”(субтитри на английски)
– 19.00-21.00 ч. – Заключителен концерт с популярни хорове от барок до съвременна музика

Тържествена зала на кмеството на 3-ти район Ландщарсе, Karl- Borromäuspl. 3, 1030 Wien

Вход – дарение € 12

Турнето „Пътешествие на светлината“  на хора на слепите „Петко Стайнов” се осъществява по покана на Сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед“ („Lila Schwan“), създадено от българи, живеещи във Виена. То дава изключителен шанс на първия в света професионален смесен хор от незрящи изпълнители, какъвто е българският Хор на слепите, да покаже изкуството сиизвън България и то в една страна с дълбоки музикални традиции.

Българският културен институт във Виена е и съорганизатор на концерта в Миноритенкирхе и на изложбата „Както ми харесва – от един до друг до заедно”, разказваща за творческия път на големия български музикант и композитор Петко Стайнов, който на 11-годишна възраст загубва зрението си, но не и творческия си дух и вдъхновение.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации