21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена10-то издание на Wiener Amateurkunstmesse ще бъде с българско участие

  10-то издание на Wiener Amateurkunstmesse ще бъде с българско участие

  -- Реклама --

  За трета поредна година 24-годишната художничка Румина Стоилова ще представи творбите си на престижното изложение в Ратхауз

  Amateurkunstmesse Wien Rathaus

  Румина Стоилова се определя като хоби илюстратор, а рисуването е нейната душевна терапия. „Мастилото е моето най-любимо средство за постигане на баланс и хармония между душата и тялото, чрез което изразявам невербално върху листа хартия емоционалния хаос в мислите и сърцето си”, споделя тя. Младата художничка никога не е предполагала, че хобито й ще прерасне в нещо повече, но участията й в над десет изложби във Виена показват, че е избрала вярната посока.

  В края на октомври в сградата на виенското кметство Ратхауз за десети път хоби творци от Виена ще представят творбите си пред широката публика. Селекцията на участниците е направена от сдружението Basis.Kultur.Wien и за трета поредна година сред 60-те финалисти от предварителния конкурс е и Румина Стоилова.

  Младата българка е завършила с пълно отличие Института по сценични и екранни изкуства във Виенския университет. По време на следването си тя получава стипендия от Виенския магистрат за изкуство и култура като даровит чуждестранен студент от Югоизточна Европа за особени заслуги в сферата на културата и изкуството и за пълен отличен успех във Виенския университет.

  Колаж с рисунки на Румина Стоилова от предишни участия в Amateurkunstmesse

  Миналата година художничката е сред най-младите участнички в изложението, а творбите й се посрещат с интерес от посетителите. Тя споделя, че обратната връзка с публиката е изключително ценна за нея. „Възможността да наблюдавам и разчитам емоциите и реакциите, които картините ми пробуждат в хората, е неописуема и безценна. Получавам награди от културни институции в австрийската столица  на база моите лични качества, успехи в академичните среди и творчество въпреки факта, че съм чужденка. Високопоставени личности като кмета на столицата, президента на Виенския ландтаг, председателя на Общинския съвет на Виена проявяват интерес към творбите ми и изразяват възхитата си. Всичко това ме кара да се чувствам истински значима и ми дава сили да преодолявам всякакви бариери”.

  Творбите на Румина Стоилова, както и самата нея, можем да видим на 23 и 24 октомври в Ратхауз от 10 до 18 ч.

  Вход свободен

  Повече информация за събитието ТУК

  ____________

  Още по темата:

  Пътуване  в безкрая чрез картините на Анастас Константинов

  Фрагментни въпроси от Адриана Чернин в Музея за приложно изкуство във Виена

  Светлина и символи в картините на пловдивския художник Вълчан Петров

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации