6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноМедиите в Австрия отразяват убийството на журналистката Виктория Маринова

Медиите в Австрия отразяват убийството на журналистката Виктория Маринова

-- Реклама --
Виктория Маринова
Виктория Маринова

Телевизионна водеща е жертва на насилие. Не е изключен политически мотив – става дума за разкриване на корупция по европейски проекти – така вестник Дер Щандард представя случая с брутално убитата в Русе журналистка Виктория Маринова.

„Правителството и големите медии в  България представят убийството на телевизионната журналистка като обичайно престъпление“, пише изданието и цитира премиера Бойко Борисов: „На мястото е намерен достатъчно ДНК материал, за да може извършителят да бъде бързо заловен“. Предадени са и подробности – 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова е била в събота на брега на Дунава, където е изнасилена и след това умъртвена, била е ударена с тежък предмет по главата, деянието е било извършено по светло, тялото е намерено случайно в ранния следобед. Дер Щандард представя подробно и професионалната биография на убитата жена – работила е за регионалната телевизия TVN в Русе за предаването „Детектор”, а последното й включване е било посветено на работата на двама журналисти, разследващи измама за милиони по европейски проект.

Авторът Маркус Бернат припомня, че убийството на Маринова е третият случай на насилие над журналисти, разследващи корупция в Европа. През октомври 2017 г в Малта бе убита репортерката Дафне Каруана Галиция, а през февруари 2018 г. в Словакия бе застрелян журналистът Ян Куциак и неговата годеница. Той разказва за последното предаване на Маринова, посветено на корупционния скандал с GP Group и разследването на журналиста от сайта Биволъ и неговия румънски колега от Pendants RISE. Русенската журналистка е единствената, която е направила телевизионно интервю с журналистите и това може да й е създало врагове, цитира Бернат туит на Биволъ.

По-кратка е информацията в Ди Пресе, където изданието се позовава на Австрийската информационна агенция АПА. Полицията работи както по мотиви, свързани с професията на убитата жена, така и по лични такива, се казва в материала като не се пропуска да се подчертае, че работата на жертвата е била свързана с разследване на корупционен скандал с еврофондове.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации