9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 2019 г. Виенският университет въвежда приемни изпити за седем специалности

От 2019 г. Виенският университет въвежда приемни изпити за седем специалности

-- Реклама --
Университет, Виена, програми за възрастни хора
Виенски университет снимка © EurocommPR/Mario Lang

От есента на 2019 г. влизането в специалностите право, английска филология, химия, превод, политология, социология и културна и социална антропология ще става след преминаванете на изпит. Той може да бъде под формата на писмен тест, а за някои специалности дори и интервю.

Промените в политиката на най-голямото висше учебно заведение в Австрия се налагат с цел икономия на средства, подобряване на условията за учене, гарантиране конкурентноспособността на университета и стимулиране на научната дейност, обясни ректорът Хайнц Енгъл пред австрийските медии. В същото време ще бъдат назначени нови професори, с помощта на които ще бъде подобрено качеството на обучение на студентите в някои от най-натоварените специалности.


Признаване на чуждестранна диплома в Австрия

Полезни адреси на български специалисти и фирми в Австрия


Според ръководството на учебното заведение няма да се стигне до драстично намаляване на местата за посочените специалности, тъй като приемът за тях ще бъде съобразен с досегашния броя на желаещите, но ще бъдат приспаднат процентът студенти, които през първата година не взимат нито един изпит.

Решението на Виенския университет предизивика остра критика от страна на опозиционната Социалистическа партия и Студентския съюз. Те смятат, че по този начин се ограничава достъпът на желаещите да учат и особено на тези от социално слаби семейства. В пресата се появиха коментари, че всъщност решението кой може да стигне до университет и кой не, се взима значително по-рано – още в четвърти клас, когато според австрийската образователна система децата отиват в гимназия или друг вид средно училище. „Пледоарията за свободен достъп до висше образование звучи много социално, но всъщност бариерата за децата от социално и икономически по-слаби семейства е поставена значително по-рано – още в 4-ти клас”, пише Карин Рис в статия за Дер Стандарт и подчертава, че това решение в голяма степен зависи от натиска, който могат да окажат родителите.


Виенският университет предлага специални програми за хора от третата възраст

Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


И сега записването за някои специалности във Виенския университет става след полагането на изпит. Такива са икономика, международен бизнес, биология, фармация, диетология, информатика, психология, публицистика и комуникации, спорт.

Много експерти наблягат на факта, че за да се осигури качествено образование на студентите трябва да са налице и подходящите условия за това. Лабораториите в химическия факултет могат да поемат 250 човека, а реално влизат 700. От друга страна процентът на студентите, които се отказват от следване дори и в най-желаните специалности е доста висок. Около 72% от започващите да учат право напускат университета преди да са завършили. В тази връзка се очаква въвеждането на приемен изпит да доведе до ускоряване на процеса на учене и повишаване на качеството му. В тази насока и примерите на ректора Енгъл, който посочва, че след въвеждането на изпит за специалността „психология“ значително се е увеличил броя на завършващите. Ако през 2009/2010 г от 1 478 записали се завършват 266, то през 2016/2017 г. от 500 започнали 355 получават диплома за завършено висше образование.

Виенският университет е едно от най-престижните учебни заведения в Австрия и най-голямото висше училище в немскоезична държава. Той е основан през 1365 г., а през 1384 г. е признат от папата и става пълноправен конкурент на Карловия университет в Прага. Днес във Виенския университет учат над 90 000 студенти, 25 процента от които са чужденци от над 120 страни. 15-те факултета предлагат над 180 програми за степен бакалавър, магистър и доктор. Най-известни са факултетът по медицина, който е дал девет нобелови лауреати, а така също и факултетите по икономика и изкуство, а сред най-известните абсолвенти на университета са Зигмунд Фройд и Стефан Цвайг.

_________________

Още по темата:

Александър Дамев: Знанието е власт. Но за правилното му използване трябват стабилни принципи и морални ценности

Сорос планира да открие филиал на Централноевропейския университет във Виена. От Партията на свободата са против.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации