33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоактуалноГледаме постановки на Виенската опера от дивана вкъщи

  Гледаме постановки на Виенската опера от дивана вкъщи

  -- Реклама --

  Любителите на опера и балет от цял свят могат да се насладят на Виенската опера без да напускат дома си

  Виенската държавна опера
  Виенската държавна опера снимка © Schaup-Walzer/PID

  Основана през 1869 г. и известна със своя консерватизъм, Виенската държавна опера отдавна започна да се модернизира. От 2011 г. представленията й се прожектират в реално време на екран върху фасадата на сградата, а от 2014 г. любителите на опера и балет могат да се наслаждават на спектаклите, гледайки ги по интернет с висококачествен звук и картина.

  На 11 септември 2018 г. започна отново проектът „Виенската държавна опера на живо вкъщи“, в който са включени 45 спектакъла, сред които „Дон Паскуале“, „Евгени Онегин“, „Електра“, „Бохеми“. Представленията могат да се гледат на живо от всяко устройство, свързано с интернет. Стрийминг услугата е на разположение в продължение на 72 часа, а от новия сезон 2018/2019 г. излъчването на оперни спектакли е съпроводено със субтитри на шест езика. Абонатите могат да избират между два канала , като единият показва ставащото на сцената в близък план, а другият – в общ план. На 31 декември 2018 желаещите могат да бъдат част от традиционния спектакъл „Прилепът“ на йохан Щраус.

  Спонсор на проекта е застрахователната компания Виена Иншурънс Груп, която подпомага различни културни проекти още от 20-те години на миналия век.

  Цената за един спектакъл е 14 евро, а месечният абонамент с опция за автоматично продължаване струва 16,90 евро.

  Програмата можете да видите ТУК 

  Виенската опера, която догодина ще отбележи 150-годишния си юбилей, е един от водещите и най-известни оперни театри в света. В нея се играят повече от 300 постановки годишно. Понякога, за да се докарат декорите и костюмите, са нужни над 80 камиона. Залата има 2300 места, а кристалният полилей, който я осветява тежи 3 000 кг. Сградата е построена по времето на император Франц Йосиф в периода 1861-1869 г. и е първата обществена постройка на известния булевард Ринг.

  Нейни директори са били известни музиканти като Густав Малер, Рихард Щраус, Херберт фон Караян, Карл Бьом, Лорин Маазел. Всяка година в програмата на операта има 350 представления на повече от 60 оперни и балетни произведения. Сградата на Виенската опера е построена по времето на Кайзер Франц Йозеф І. като дворцов оперен театър, тържествено открита на 25 май 1869 г. с постановката на „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.

  По информация на

  Бюро за международни връзки на Община Виена в София

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации