17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултураС екскурзовод  по алеите на Централния гробищен парк на Виена (видео)

С екскурзовод  по алеите на Централния гробищен парк на Виена (видео)

-- Реклама --

Времето в неделния следобед на 30 септември бе достатъчно благосклонно към желаещите да се присъединят към поредната разходка „Непознатата Виена”. С помощта на екскурзоводката Диана Пиперова потънахме в историята на Централния гробищен парк на австрийската столица.

С площ от 2,5 кв.км. той е по-голям от 1-и район на Виена. Естествено, че групата ни не го обиколи, но не това е била и целта ни. По-важното бе, че се „запознахме” с много от най-именитите личности, живели и работили в столицата – от велики композитори като Йоханес Брамс и Йохан Щраус, през политици като Бруно Крайски, Хелмут Цилк и Карл Ренер, известни фамилии като Тонет, производители на прочутите столове за виенските кафенета, лекари като Теодор Билрот, писатели като Йохан Нестрой и Паула фон Прерадович (написала химна нна Австрия).

Открито през 1874 г. по проект на Карл Йонас Милиус и Алфред Фридрих Блунтчъли, Централното гробище приютява хора от различни религии и националности. Освен католици, там почиват и протестанти, евангелисти, православни, мюсюлмани и мормони. Има отделна част за евреи и будисти, както и за мъртво родени деца. Централната църква Friedhofskirche zum heiligen Karl Borromäus (Dr.-Karl-Lueger-Gedächtniskirche) е изградена в стил сецесион и впечатлява с красивия си син купол.

Място за поклонение, за размисъл, за познание, Централният гробищен парк ни разкри много от културата и историята на виенчани и ни помогна да разчетем следите на времето, оставени по алеите му.


Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен 

Полезни адреси на експерти, фирми, организации, институции, училища с български език


Блогът на българите в Австрия благодари на Диана Пиперова за емоционалния и картинен разказ и на всички наши приятели, които дойдоха с нас.

Следващата разходка «Непознатата Виена» ще бъде на 21 октомври и ще бъде посветена на живота на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт във Виена. Очаквайте допълнителна информация.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации