6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоОткриването на изложбата на художника Анастас Константинов във Виена ще събере в...

Откриването на изложбата на художника Анастас Константинов във Виена ще събере в едно живопис, поезия и музика

-- Реклама --

 

Червен джаз, Анастас Константинов, снимка Галерия „Анастас“

 „Рисуването е поезия, която е видяна, а не почувствана, а поезията е рисунка, която е почувствана, а не е видяна”. Тази мисъл на великия Леонардо да Винчи илюстрира точно връзката между различните видове изкуство, която ще можем да усетим на 2-ри октомври в БКИ”Дом Витгенщайн”.  Експресивните картини на уникалния художник Анастас Константинов и нежната поезия на Катя Кремзер и Анжела Димчева, свързани от класическата музика на Добри Христов, Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров в изпълнения на Каори Томияма (Япония) и Калина Томова и изтъкнатите пианистки Мария Гелева и Сребра Гелева ще представят на гостите един емоционален и дълбок поглед към изкуството.

В БКИ”Дом Витгенщайн” ще бъдат представени картини на едно емблематично в съвременната българска живопис име – Анастас Константинов.

Творбите, обединени от заглавието „Пътуване към безкрая”, са рисувани през последните няколко години от творческия път на Анастас Константинов и са подбрани от кураторката д-р Райна Дамяни, която има дълбоко разбиране за неговия артистичен свят. „Бих казала, че това са платна, в които се вижда изключителната сила на неговата мощна живопис и пластични възможности. Някои от тях са рисувани в продължение на цяла една година, тъй като са изграждани на принципа на многослойната маслена живопис, характерна за неговото творчеството. Тези цветни релефи често привличат зрителя да ги докосне. Други са, като че ли рисувани с един замах на четката и създават илюзията за специфичен стерео ефект”, каза специално за Меланж Булгарен съпругата на Анастас Константинов д-р Емилия Константинова. Нейната идея е  ретроспективната изложба на художника да се представи и в други страни по света.

Анастас Константинов, "Син джаз", галерия
„Син джаз“, Анастас Константинов, снимка галерия „Анастас“

Представяне на големия творец във Виена ще бъде оригинално и ще покаже по подобаващ начин на публиката изкуството на един международно признат художник с индивидуален почерк и стил. Изкуство, което не създава конфорт и излиза извън познатите интелектуални граници. То провокира и задава нови естетически стойности.

Изложбата „Пътуване към безкрая” на Анастас Константинов ще бъде открита от проф.Румяна Конева, директор на БКИ”Дом Витгенщайн” и д-р Райна Дамяни, журналист, куратор и арт експерт.

Анастас Константинов е ателието си в Питсбърг, САЩ, снимка галерия „Анастас“

Анастас Константинов е роден на 29 март 1956 г. в Пещера. Завършва художествена гимназия в Казанлък, а по-късно и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий”. В своята 35-годишна творческа кариера има над 40 самостоятелни и 120 групови изложби. Името Анастас Константинов е познато в различни краища на света, представян, търсен и колекциониран от големи ценители на изобразителното изкуство. Той създава не само живописни шедьоври, но и изключително ценни артефакти (стенни и подови мозайки, скулптурни композиции и живописни платна), част от които са въплътени в най-големия проект на неговия живот – галерия „Анастас“ в Стария Пловдив.

"Протест", Анастас Константинов, галерия "Анастас"
„Протест“, Анастас Константинов, снимка галерия „Анастас“

За истинския празник на изкуството тази вечер ще допринесе и поетичното четене на Катя Кремзер и Анжела Димчева, съпроводено от музикални изпълнения на пиано от Мария Гелева и Сребра Гелева, както и на оперните певици Калина Томова и Каори Томияна.

Катя Кремзер е поетеса и журналист. Тя живее във Виена, но издава книгите си в България. Нейни стиховете са преведени на сръбски, македонски, украински, турски и арабски език. За активната си работа като журналист тя е наградена от Министерството на културата за принос в популяризирането на българската култура. Поетичното й творчество е оценено със специалната награда на Съюза на българските  писатели 2018 и Първа награда за поезия в международния конкурс „Небесни меридиани“ 2018.

На 2-ри октомври тя ще изпълни творби от стихосбирките си „Обичам те, любов” и „Пясъчна роза”.

Анжела Димчева живее в София и е известен  журналист и литературен критик. Тя също е изкушена от поезията , автор е на 7 книги, а стиховете й са преведени на 12 езика. Носител на „Златното перо“ 2016, награди за поезия от конкурса „В полите на Витоша“ 2018, 2014 година, от конкурса „Биньо Иванов“, златен медал „Лермонтов“ от Съюза на московските писатели 2015.

В поетичния диалог тя ще прочете творби от книгите „Крехка суета” и „Игли в съня”.

КОГА: 2-ри октомври от 18.30 ч. в

КЪДЕ: БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

Изложбата „Пътуване към безкрая” на Анастас Константинов ще може да бъде разгледана до 28 октомври 2018 г.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации