12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияЛято в България: Фестивали, изложби, концерти

Лято в България: Фестивали, изложби, концерти

-- Реклама --

Мнозина от нас плануват да прекарат част от лятото в България. Дали по Черноморието, в планината, в столицата или в друг град, винаги е добре да следим културния живот и да знаем къде са интересните събития.

Международният музикален фестивал “Варненско лято вече е започнал, но и през юли и август ще има интересни културни прояви.Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика. Фестивалът има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, тематични цикли, Международна лятна академия. Тази година в програмата са предвидени спектакли на Варненската опера – „Тоска”, „Пепеляшка”, Летящият холандец”, балетът „Лебедово езеро”. Гости ще бъдат симфоничният оркестър на Българското национално радио, Хилдя Казасян, а на 2 юли концерт ще изнесе дуото Юлия Драганова (пиано) и Юрий Ревич (цигулка, Австрия).

В началото на август в морската ни столица започва четвъртото издание на Радар, фестивал отвъд музиката (02.08-05.08). Събитието е с международно участие и успешно обединява музикални проекти с други артистични форми като съвременни танци, видео арт, театър. Смелост и иновативност са двете думи, които описват формата на фестивала, в който участниците се опитват да излязат от конвенционалната рамка и да представят нещо различно.

В началото на август Банско отново ще се събере почитателите на джаза. Най-големият летен музикален форум в България Банско Джазфест ще се проведе за 20-и път от 4 до 11 август. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на града – площад „Никола Вапцаров“. Тази година гостите ще могат отново да слушат Аксел Цвингенбергер от Германия, Антони Дончев, Акага, Биг бенда на БНР и мн.др. Ще има и австрийско участие в лицето на Биг Бенд Келаг и българо-австрийската група „Арабел и Liquid”.

Ако в началото на септември все още сте в България, не пропускайте да се потопите в задушевната атмсфера на Празниците на изкуствата Аполония 2018. Те започват на 31 август и до 8 септември Созопол ще бъде сцена, изложбена зала, книжарница и музикален салон едновременно. Там ще може да видите изложби на Греди Асса, Димо Колитаров, Ясен Гюзелев, Стоян Дечев. Писателите Георги Господинов, Йорданка Белева, Иван Теофилов, Михаил Вешим, Алек Попов и др. ще се включат в литературните дискусии, а всяка вечер на сцената ще се представя нова театрална постановка.

Хилядите почитатели на великаните на рока Iron Maiden и Judas Priest ще могат да видят идолите си на живо по време на фестивала Hills of Rock, който се провежда от 20 до 22 юли в Пловдив. Второто издание на фестивала включва 55 участници – 32 чуждестранни и 23 български артисти. Германците Crematory ще превземат главната сцена в първия фестивален ден със страхотен звук и метъл мощ, точно преди хедлайнера Sabaton!

Международен филмов фестивал Бургас има за цел да развие устойчива платформа за представяне на игрални и документални филми, запознавайки публиката със съвременното киноизкуство на страните от Черноморския регион (България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Армения, Гърция и Турция). Третото издание на Фестивала ще се проведе от 20-ти до 27-ми юли на лятна сцена „Охлюва“, Културен център „Морско казино“ – Бургас и остров Света Анастасия. Селекцията на кино събитието включва над 30 заглавия от страните от региона. Много от авторите, които са носители на редица престижни награди, ще присъстват лично, за да представят последните си творби пред публиката в крайморския град.  Сред акцентите в програмата са заглавия, като „Безкрайната градина“ (България) на Галин Стоев; „Синът на София“ (Гърция) на Елени Псику, грабнал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др.; „Стремглаво“ (Украйна) на Марина Степанска; арменското предложение за Оскар 2017 – „Йева“ на Анахид Абад; „Гостът“ (Турция) на Андач Хазнедароглу; „Зер“ (Турция) на Казим Йоз и 8’’19 (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма. За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува Bataki Studio в лицето на Мария Дачева и Христо Дачев.

Ако пък още в началото на лятото в София търсите вълнуващо, кално и забавно, наситено с адреналин изживяване, пробвайте Legion Run. Всяка част от трасето подлага на изпитание духа и тялото ти и изисква работа в екип. Организаторите обещават: „Ще тичаш, ще скачаш, ще пълзиш, ще спринтираш, ще висиш и ще помагаш на останалите да правят същото. Ще джапаш доволно в калта като малко дете и ще пресечеш финала рамо до рамо с хиляди други! Ще имаш драскотини и натъртвания, но ще се усмихваш. И на финала просто няма да си същият“.

Интересни срещи с изкуството ви очакват и в галерия „Структура“ в столицата. Тя е разположена в сърцето на града (до Централна поща) в едно неочаквано архитектурно съкровище от 1936 г., което е внимателно възстановено, за да бъде върнато на хората под формата на модерно място. Отношението към традицията, съчетано с усет към новото, бързо превърнаха галерията в притегателен център за всички, които искат да усетят съвременните пулсации на времето. Чрез представяне на съвременно изкуство кураторката д-р Мария Василева подкрепя художествената сцена чрез местни и международни проекти.

Родопското село Гела събира отново майсторите на каба гайда, за да ги противопостави един срещу друг в голямото гайдарско надсвирване. Тази година то ще се проведе на 4-и август при параклиса на св.Илия над селото. Целта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор, а международно жури оценява участниците.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации