8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа

Себастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа

-- Реклама --

Европейският съюз има бъдеще, но се нуждае от спешни реформи, смята австрийският канцлер

Канцлерът Себастиан Курц представи визията си за обединена Европа и очерта приоритетите на австрийското председателството на Съвета на ЕС, което страната поема от 1-и юли. В обширно интервю за авторитетния вестник Der Standard той аргументира вижданията си за обща европейска политика за сигурност и защита на външните граници, за бъдещето на еврозоната и банковия съюз, както и за намаляването на бюрокрацията в администрацията на Съюза и фокусирането му върху важните проблеми, по които 28-те страни членки могат да постигнат компромис. Като свой най-близък съюзник и пример Курц посочва холандския премиер Марк Рюте. Не случайно точно той бе специален гост на австрийския канцлер на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Външна политика и сигурност

„Все по-често се потвърждава нещо, което ние знаем от много време. Не само, че американският президент е нестандартен, но и цялата американска политика стана непредвидима”, отговаря Курц на въпрос за отношенията с Доналд Тръп след срещата на Г-7 в Канада. „Като Европейски съюз ние имаме напрежение в отношенията с Русия, трудна ситуация с Турция, гражданска война и тероризъм на юг. Това е една пълна с предизвикателства геополитическа среда. Тя обаче дава и възможността ЕС да стане по-силен и да действа единно. По време на нашето председателство бихме искали да дадем своя принос за това”.

Себастиан Курц подчертава необходимостта от обща политика за сигурност и отбрана на ЕС. „Десетилетия нямаше действия в тази посока. Вероятно имахме нужда от Тръмп, за да се реши ЕС да направи крачка в тази посока. Но трябва да се каже и нещо позитивно: само за последните месеци в областта на отбранителната политика се предприе толкова много, колкото не бе направено за десетилетия. Да, ние сме все още далеч от целта. Можем да я постигнем, само когато има желание за съвместна работа и когато напрежението в Съюза стане по-малко”.

Досегашният модел да благоденствие е застрашен и световният ред се подрежда по нов начин, потвърждава и Курц, но според него няма причина за фатализъм.


„Като ЕС ние имаме всички шансове. Трябва да успеем да бъдем единни и фокусирани. Докато ЕС продължава да се разраства като структура и продължава да бъде неспособен да взема решения, продължава да действа разединено, защото напрежението вътре в Европа ще става все по-голямо, докато се занимава с всеки и всичко, но не намира решение на големите въпроси, тогава бъдещето ще става по-лошо. Но аз съм оптимист и вярвам, че нещата ще бъдат различни”.


Австрийският канцлер има предвиди напрежението между Изтока и Запада, между Севера и Юга. „Когато някой в Източна Европа има усещането, че е европейски член втора класа, това е всичко друго, но не е и позитивен знак. Това е обратното на обединение, това е чисто разделение”.

Как да се постигне по-голямо единение на страните-членки?

Шансът ни е в това, че никога досега необходимостта от обединени действия не е била толкова голяма. Днес е разпространено разбирането, че ако не успеем да работим заедно по отношение на сигурността, защитата, засилена охрана на външната граница – тогава сигурността и благосъстоянието на нашия континент не са гарантирани“. Според младия канцлер поставянето на етикети на някои политици, че са против или срещу единна Европа, е напълно погрешно. „Който ги разпространява, разделя и разрушава Съюза. Те не могат да повярват, че един Орбан или един Салвини са склонни на компромиси, гледайки ги снизходително отгоре”. Курц намеква, че ще се противопоставя на подобно отношение и подчертава, че най-силната подкрепа за обща политика на сигурност и отбрана идва именно от Вишеградската четворка. „Намирам разделяното на черно и бяло за погрешно. Всички, които разделят света на добри и лоши европейски граждани, са гаранти за разпадането на ЕС”.

На въпрос на Der Standard как ЕС ще върви напред с политици като Орбан и Салвини, които имат съвсем различна представа, основана на национализма, за това какъв трябва да бъде ЕС, Курц дава за пример холандския премиер Марк Рюте, който е либерал. „С него съм съгласен на поне 95%. Речта му в Европейския парламент бе под мотото „По-малко е повече”. Точно сега по темата за субсидиите говорим за един ЕС, който ще се намесва в по-малко области, но ще се фокусира върху значимите неща. Важното е да можем да намерим най-малкото общо кратно за всички”.

Европейски приоритети

Тук австрийският канцлер отново се позовава на речта на Марк Рюте пред Европейския парламент. „Той посочи като основни приоритети обединяване на вътрешния пазар, опазване на климата, по-малко европейска администрация, ново разпределение на компетенциите, радикално преосмисляне на европейската аграрна и регионална политика. Съгласен съм с много от посочените приоритети”.

„Австрия, заедно с други нетни платци като Холандия, Дания, Швеция и Холандия, е на мнение, че Брекзит и предстоящите дебати за новата дългосрочна финансова рамка на ЕС са добър повод да се погледне критично на разходите на Съюза. Ние сме изправени пред голяма промяна от класическа европейска индустрия към технологизирана и дигитализирана икономика. Важният въпрос ще бъде как да намерим тези отрасли, които утре ще осигурят работни места. И тук сме в международна конкуренция със САЩ и Китай. Нашата обща цел трябва да бъде да дадем на Европа най-добрите рамкови условия. Затова преди всичко трябва да редуцираме бюрокрацията, така че за фирмите да е лесно да осигуряват работни места“.

Запитан кога и как ще се случват промените автрийският канцлер уточнява: „Важно е да се направят стъпки още преди лятото на 2019 г, когато са изборите за Европейски парламент, и съм оптимист, че в някои област това ще се случи. Но, ако някой вярва, че големите реформи в ЕС ще се случат едновременно във всички области, той се лъже. Това не може да се случи”.

Бъдещето на обединена Европа


„Моята визия е за един съюз с по-малко бюрокрация, по-обединен и по-фокусиран. Ако не редуцираме структурите, които взимат решения, ако не променим начина и реда за взимане на решения, тогава ще загубим на международно ниво нашата конкурентноспособност”.


По-обединена Европа означава възможност за открита и честна дискусия и край на пренебрежителното отношение към другите. „И да кажа конкретно: Не трябва да правим никакви компромиси с демокрацията и правовия ред. Но в много области трябва да допуснем различни мнения и позиции. Трябва да важи принципът „Обединени в разнообразието”, а не „Разделени в равенството”.

Себастиан Курц подчертава необходимостта от поставянето на нови задачи пред ЕС и критичното преразглеждане на други. Той дава за пример регионалните субсидии, въведени преди 30 години, които в тази си форма не са подходящи за 21 век. „Ние имаме много субсидии, които се спъват от самата бюрокрация, свързана с тях. В същото време стои необходимостта от създаването на дигитална структура, трябва да бъдем конкурентноспособни в областта на иновациите и научните изследвания. В системата за сигурността също сме изправени пред изцяло нови предизвикателства”.

Запитан дали темата за мигрантите не отклонява вниманието на обществото и институциите от важните въпроси за смяната на генерациите в икономиката и социалния живот, Курц отговаря: „Това е така, защото всеки, който веднага не се съгласи да изпраща повече пари към Брюксел, автоматично се обявява за антиевропеец и бива критикуван. Много бих искал да видя един открит дебат за това как да се изразходват средствата на ЕС”.

Марк Рюте, но и Емануел Макрон са личностите, които според австрийския канцлер ще променят ЕС. „Но да не забравяме, че в крайна сметка най-важна е общата работа на всички 28 държави. Имаме нужда не само от носители на идеи, но и от готовност за компромис сред всички членове, за да се постигне единение”.

Какво ще се опита да постигне Австрия по време на своето председателство в областта на миграцията, на еврозоната и банковия съюз?

„Не мисля, че по време на срещата на върха през юни ще се постигне особен напредък в областта на бежанците и миграционната политика. Централна задача на нашето председателство ще бъде, и вярвам, че ще успеем, по време на срещата на държавите от ЕС на 20 септември в Залцбург да направим стъпка напред по отношение на защитата на външните граници.

Във връзка с еврото ние сме „за” създаването на валутен фонд, подобен на Международния валутен фонд. Такъв един фонд трябва да бъде базиран на сегашния механизъм за стабилност като отговорността трябва да остане във всяка отделна държава членка. Предложения на ЕК, които отнемат отговорността от държавите и я предават на европейските институции, не биха били убедителни. Ще отхвърлим всяко предложение, което цели повече централизация и повече колективен риск в ЕС. Вместо това ние се нуждаем от бюджетна дисциплина и реформи, така че да сме по-добре подготвени при една евентуална бъдеща банкова криза.

Наред със сигурността и защитата на външните граници, важни теми на нашето председателство ще бъдат конкурентноспособността и всичко, свързано с дигитализацията“.

Западните Балкани

„Трябва да се направят следващи стъпки в преговорите за присъединяване на Сърбия и Черна гора. След постигането на споразумение за името, се надявам на напредък от страна на Северна Македония. Ще подкрепяме идеята за единно икономическо пространство на Балканите, което не само ще се отрази добре на цялостното развитие на региона, но може да има принос и за намаляване на етническото напрежение“.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации