23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалокултураизкуствоАнгелските гласове на певците от камерен хор „Йоан Кукузел” изпълниха катедралата „Св.Стефан”...

  Ангелските гласове на певците от камерен хор „Йоан Кукузел” изпълниха катедралата „Св.Стефан” във Виена

  -- Реклама --

  За първи път от повече от 100 години в „Св.Стефан” се организира събитие от друга държава

  Ортодоксални произведения от български автори , представители на различни епохи, изпълни камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният” в катедралата „Св.Стефан” във Виена. Великолепните гласове и мелодии впечатлиха публиката, която извика на „бис” изпълнителите.

  Концертът, състоял се на 12 юни, бе част от културната програма на българското председателство на Съвета на Европа и своеобразен поздрав към Австрия, която поема щафетата от 1-и юли. Той бе открит от директорката на БКИ”Дом Витгенщайн” проф.Румяна Конева, която поздрави гостите и благодари на всички колеги и приятели, спомогнали за осъществяването на събитието. Специален гост бе министърът на културата на България Боил Банов. Той бе кратък в приветствието си, изтъквайки, че във великолепния храм няма място за политика, а само за култура.

  Хорът представи едни от най-вълнуващите творби на Йоан Кукузел „Полиелей на българката”, „Терирем”, „Хвалите господа с небес”, както и класически песнопения като „Отче наш”, „Господи помилуй” и „Достойно есть”.

  Сред гостите в пълната катедрала бяха десетки дипломати, посланици, политици, приятели на България в Австрия, българи, живеещи във Виена. Публиката остана очарована от таланта на певците и красотата на старинните православни песнопения.

  Катедралата „Св.Стефан”  е един от символите на австрийската столица и рядко отваря врати за събития на чужди държави. Концертът на камерен хор „Йоан Кукузел” с диригент Димитър Димитров бе ярко изключение в последните сто години. Събитието бе организирано от БКИ”Дом Витгенщайн” с подкрепата на Посолството на Република България в Република Австрия и на Постоянното представителство на Република България в Австрия, както и със съдействието на Kunst und Kultur, Австрия.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации