14.2 C
Виена
неделя, 2 октомври, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияФестивалът „Златен пендар” – много театър, танци и усмивки (видео и снимки)

  Фестивалът „Златен пендар” – много театър, танци и усмивки (видео и снимки)

  -- Реклама --

  Тазгодишното, трето поред издание на фестивaла „Златен пендар”, ще се запомни с изключително разнообразната програма, високо професионално ниво на всички участници и отличната организация.

  снимка Даниела Харалампиева

  Събитието бе открито на 7 юни в БКИ”Дом Витгенщайн” с изпълнения на певческия хор към БКПО”Кирил и Методий” с диригент маестро Божидар Абрашев.

  Първата вечер бе под наслов „Театрален пъзел” и включваше изпълнения на театралното студио към БКПО с ръководител Лина Гладийска, което представи части от „Последните страстни любовници” на Нийл Саймън и „Женско царство” на Л.Ст.Костов. Двете пиеси ще бъдат официално поставени през есента, но трупата отсега подсказа, че ни очакват забавни и приятни моменти с театралната класика.

  Етюдите на Златка Бойчеваот Българския театър във Виена  в стил Stand-up comedy предизвикаха бурен смях и заслужени аплодисменти.

  Беше представена и драматизация на откъси от книгата „Хотел Алберта” на Гери Дечева с псевдоним Вирджиния Блак. Изненада бе импровизиционният театър, с който актьорите от театралното студио дадоха сериозна заявка за нови творчески постижения в една особено трудна и пълна с предизивикателства  област.

  В края на вечерта непосредствената организаторка на фестивала – Галя Милева и председателя на БКПО“Кирил и методий“ Бойчо Дамянов връчиха специални награди на маестро Божидар Абрашев и Лина Гладийска за техните усилия и постижения за развитието на хоровото и театрално изкуство сред българската общност във Виена.

  Магията и динамиката на фолклорните танци завладя втория ден на фестивала. БКИ”Дом Витгенщайн”, който беше домакин на събитието, се изпълни с пъстри носии от България, Македония, Испания, Грузия и дори Мексико. Както винаги, танцова група „Пендари Виена” спечели сърцата на публиката с красиви български народни танци. А децата от танцова група „Шарено чорапче“ към Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“с ръководител Галя Милева трогнаха присъстващите със завладяващите си изпълнения. В програмата участваха: „Пловдивски ритми“, „ПРЯПОРЕЦ“ (София), „Трио ИБЕРИЯ“ (Грузия), „ЧИПНИЦА“ (Стара Загора), „Фламенко група Instituto Cervantes“, Виена (Испания),  „Austria Volkstanzgruppe des Österr. Alpenvereins“ (Виена), „Ameyalli Mexiko“, Виена (Мексико),  „Aleksandar Arabadjiev & Students“, Виена (Македония).

  снимка Анета Геранлиева
  снимка Анета Геранлиева
  снимка Анета Геранлиева
  снимка Анета Геранлиева

  Заключителното събитие се проведе на площад Карлсплац. Всички участници и гости на фестивала се събраха на голямо българско хоро, което се изви пред красивата барокова църква „Св.Карл”. Много чуждестранни туристи се спираха, очаровани от пъстрите носии и сложните стъпки на танца и споделяха с възхищение, че не са виждали такава енергия и толкова усмихнати хора на едно място.

  Фестивалът се организира по инициатива на фолклорна танцова група „Пендари Виена“ с ръководител Галя Милева, със съдействието на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ с председател Бойчо Дамянов, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и посолството на Република България в Република Австрия.

   

  Изпълнение на певчески хор към БКПО“Кирил и Методий“ с диригент маестро Абрашев (видео)

  Откъс от пиесата „Женско царство“ (видео)

  Импровизационен театър (видео)

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации