12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия„България се държи здраво за Големия брат Русия”, коментира австрийският вестник Der...

„България се държи здраво за Големия брат Русия”, коментира австрийският вестник Der Standard

-- Реклама --
Историческите, културни и икономически преплитания между България и Русия са много силни.
снимка: apa / afp / nikolay doychinov/
Der Standard

Няколко дни след визитата на българския президент и българския премиер в Москва и два дни преди посещението на Владимир Путин във Виена австрийският вестник Дер Щандарт излезе със статия за зависимостта на България от Русия. Авторът Маркус Бернат разглежда не само чисто икономическите обвързаности, но акцентира и върху историческите факти, които спомагат за формирането на трайно положително отношение към Големия брат.

„Икономическата машина на Владимир Путин е стъпила здраво в България. Сред населението на малката държава членка на ЕС има много симпатия към господаря на Кремъл”, започва статията. Те имат собствено товарно пристанище, хиляди паметници и президент, който цял живот е летял на руски MiG. Инвестират в България толкова много, колкото никъде другаде в Източна Европа, с изключение на Беларус, въодушевяват пенсионерите и държат най-малко четири от петта парламентарни фактора. Руснаците са в България. Към момента 400 000 от тях са закупили недвижима собственост на Черноморието, в планините и в столицата София. За руските граждани България е предпочитана изходна база към Европейския съюз”, коментира авторът.

Той е разговарял с Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и председател на търсещата реформи партия „Да, България”, който посочва:  „В българското политическо пространство разделението не е на леви и десни, а на проевропейски и проруски настроени групи”,

„Малката балканска държава е член на НАТО от 2004 г и на Европейския съюз от 2007 г.”, припомня статията. Въпреки това Големият брат от другата страна на Черно море никога не е изпускал България от сферата си на влияние. Това се потвърждава и от думите на Иванов: „Всяка чувствителна информация, която се споделя в София, след три часа е на бюрото на Владимир Путин. Господарят на Кремъл има много надежда мрежа в България”.

В малък магазин за сувенири в София могат да се намерят тениски за феновете на Путин.
снимка: apa / afp / dimitar dilkoff
Der Standard

В статията е отделено специално внимание на зависимостите в енергетиката.

„Енергийният сектор е стратегически и икономически най-важната област за Русия в България. Газпром покрива нуждите от газ на страната, Лукойл доставя нефт през своето пристанище в Бургас, преработва го в горива и зарежда бензиностанциите си в България. Росатом планира строежа на следващата атомна централа – проект, който става актуален при управлението на социалистите от БСП и се спира, когато идва дясната партия на Бойко Борисов”.

Бизнес интереси и симпатии

Самият Борисов маневрира много внимателно между Брюксел и Москва. Симпатията към Путин, която изпитва голяма част от населението е политически капитал, който се използва от и от социалистите, и от националистите. Продължаващата социална мизерия се преписва на Запада и прехода към капитализъм. В колективната памет остава големият брат – Русия: от Руско-турската война през 1877/78, която донася на България независимост, през годините на социализма, през които България живее в икономическа симбиоза със Съветския съюз, до днес, когато Владимир Путин се противопоставя на Брюксел и Вашингтон”, коментира Маркус Бернарт.

Москва може да разчита на социалистите от БСП, ръководителите на партията на турското малцинство ДПС и на олигарха Деян Пеевски, на крайнодясната партия „Атака”, както и на популистите от „Воля” с председател Веселин Марешки, който се опита да предизвика референдум за излизане от НАТО. Кремъл се зарадва на отказа на Борисов да се присъедини към санкциите на останалите държави от ЕС при случая „Скрипал”. Двустранните отношения бяха отново активизирани, а разногласията около провала на газопровода Южен поток са забравени.

Тези дни премиерът Борисов ще посети Москва. Българският президент Румен Радев, който подкрепя социалистите, вече беше в Кремъл и започна кампания за нов газопровод „Български поток”, завършва статията, явно предадена за печат преди визитата на Бойко Борисов при Путин.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации